Resmi Gazete’nin 19 Şubat 2019 tarihli sayısında yayımlanan düzenlemeye göre; Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bankaların kredi işlemlerine ilişkin yönetmelikte değişiklik yaptı.
BDDK tarafından yapılan değişikliğe göre; bankaların kullandıracakları kredilerde hesap durumu belgesi zorunlu olmayan işlem limiti 1 milyon liradan 2 milyon liraya çıkarıldı. 500 milyon lira ve üzerinde kredi alan müşterilerden istenen belgelere de yenileri eklendi.
BDDK bankaların kullandırdığı kredilerde, hesap durumu belgesi istenme zorunluluğunda limit artırımı yaptı.Bankaların Kredi İşlemlerine İlişkin Yönetmeliğin 8. Maddesi’nin Birinci Fıkrası’nda yapılan değişiklik kapsamında, kullandırılan kredilerde daha önce 1 milyon lira olan hesap durumu belgesi alma zorunluluğu, 2 milyon liraya çıkarıldı.
Kamu idarelerinin, kamu iktisadi teşebbüslerinin, bankalar ve 660 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ve ilgili düzenlemeler uyarınca bağımsız denetime tabi şirketler dışında kalan müşteriler için yapılan değişiklik de Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre bankaların tahsis edecekleri kredilerin iki milyon Türk Lirasını geçmesi durumlarına istinaden “3568 sayılı kanuna göre ruhsat almış denetim yetkisine sahip meslek mensupları tarafından denetlenmesi şarttır.” ifadesine yer verildi.
Yapılan düzenlemeye göre ortaklık payları için de hesap durumu belgesi alınmayacak.BDDK açıklaması uyarınca; halka arz yoluyla ihraç edilecek menkul kıymetlere yapılacak yatırımlarda bu belgeler yerine tasarruf sahipleri için yayımlanan sirküler yeterli olacak. Bilanço esasına göre defter tutmayan gerçek kişilere verilecek kredilerde, bu kişilerin faaliyetlerinin niteliğine uygun olarak hesap durumu belgeleri istenecek. Ticari kredi niteliği taşımayan işlemlerde hesap durumu belgesinin yanında bir de kişinin kimliğimi ve gelirini gösteren belgeler istenecek.
Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi bilgilerine göre 500 milyon TL ve üzerinde olan kredi müşterilerinden, kredi tahsis aşamasında da değişikliğe gidildi.Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu tarafından yetkilendirilmiş bağımsız denetim kuruluşlarınca denetlenmiş konsolide olan ve olmayan finansal tabloları, banka işletmelerinin tek başına kontrolünde olmayan fakat ortak bir işletme olan durumlarda da hesap belgesi durumu istenecek.
Söz konusu madde gereğince, bankalarca alınması zorunlu tutulan finansal tablolar, yurt dışında yerleşik kredi müşterileri açısından, tabi oldukları yabancı mevzuat uyarınca düzenleyecekleri uluslararası standartlara uygun dipnotlarını da içeren bilanço ile kar ve zarar cetvelleri ile bunlara ek finansal tabloları sunulacak.