Garanti BBVA, Avrupa Yeşil Mutabakatı uyum sürecinde sürdürülebilir yatırımları teşvik etmek ve ihracat süreçlerine destek sağlamak amacıyla başlattığı “İhracatta Sürdürülebilir Gelecek” buluşmasının beşincisini Adana’da gerçekleştirdi.
kolayca yatırım yapın
Toplantıda, Garanti BBVA Genel Müdürü Recep Baştuğ, ekonomiye dair önemli değerlendirmelerde bulundu ve Adanalı iş insanları ile gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Baştuğ, Türkiye’nin en büyük sorununun enflasyon olduğunu vurgularken, enflasyonun kontrol altına alınması ve tüketimin yavaşlatılması için kredi kartlarına sınırlama getirilmesi gerektiğini belirtti.
Baştuğ: Kredi Kartı Büyümesi Sınırlanmalı
Geçen yıl kredilerin yüzde 50 artmasına rağmen, kredi kartlarındaki artışın bunun üç katına ulaştığını ifade eden Baştuğ, kredi kartı faizlerinin düşük kalmasının, insanların bu kanala yönelmesine neden olduğunu söyledi. Bu yıl ise kredi kartlarıyla ilgili büyümeyi sınırlayacak önlemler alınması gerektiğini dile getirdi.
Baştuğ, bankaların bireysel kredilerde yüzde 2 büyüme sınırı bulunduğunu ve bu sınırın aşılması durumunda ciddi cezalar ödendiğini hatırlattı. Kredi talebinin artsa bile yükselen faizlerle bireysel kredilerin baskılanacağını, benzer durumun tüzel taraf için de geçerli olduğunu belirten Baştuğ, yıl sonu itibarıyla enflasyonun yüzde 54-55 seviyelerinde kalacağını öngördü.
Faiz İndirimi Açıklaması
Enflasyonla mücadelede 2025 yılının da kritik önemde olduğunu belirten Baştuğ, kalıcı bir düşüş için yapısal reformların devam etmesi gerektiğini vurguladı. Baştuğ, yılın son çeyreğinde enflasyonda beklenen düşüşle birlikte faiz indirimlerinin mümkün olabileceğini ifade etti.
Kurda öngörülebilirliğin artmasıyla birlikte kredi talebinin döviz cinsinden kredilere kaydığını belirten Baştuğ, TL kredilerdeki yüksek faiz oranlarının bu kaymanın nedenlerinden biri olduğunu söyledi. Seçim sonrası Türkiye’ye 20 milyar dolarlık döviz girişi olduğunu ve bireylerin TL’ye yöneldiğini açıkladı.
Son olarak, mevduat faiz oranlarının yüzde 50 seviyelerinde sabitlendiğini ve Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarından TL’ye dönüş oranlarının arttığını belirten Baştuğ, KKM’nin miktarının belirlenmesinde bankaların belirli hedefleri tutturmak için cazip faiz oranları sunduğunu ekledi.