Merkez Bankası, kredi kartlarından ve kredili mevduat hesaplarından nakit çekim faiz oranını Ramazan Bayramı haftasından hemen önce yüzde 5’e yükseltmişti. Mart ortasında yürürlüğe giren bu faiz artışı özellikle kredi kartından nakit çekim işlemlerini olumsuz etkiledi.
Buna karşın kredili mevduat hesaplarında artış eğilimi devam ediyor. Bankalararası Kart Merkezi verilerine göre, kredi kartından nakit çekim miktarı Mart ayında 89.34 milyar liraya geriledi ve yıl sonuna göre yüzde 14.43, Şubat ayına göre ise yüzde 26.32 düşüş yaşadı.
Yeni ekonomi yönetimi, kredi kartı harcamalarında disiplin sağlamak amacıyla adımlar atmıştı. Geçen yılın haziran ayından önce, kredi kartı azami faiz oranları ve kredili mevduat hesabı faizleri oldukça düşüktü. Bu durum, kredi kartı harcamalarının ve nakit çekimin hızla artmasına neden oldu.
TCMB’nin politika faizindeki artışları ile birlikte bu faiz oranları yükseldi. Kasım ayından itibaren politika faizi artışları kredi kartlarına yansıtılmamaya başlasa da, 6 Nisan’dan itibaren faiz oranları artırıldı. Kredi kartlarından nakit çekim ve kredili mevduat hesaplarında uygulanacak aylık azami akdi faiz oranının hesaplama yönteminde de Merkez Bankası 16 Mart’ta değişiklik yaptı.
Yeni yönteme göre, hesaplanan aylık azami akdi faiz oranı yüzde 4,42’den yüzde 5’e yükseltildi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerine göre, kredili mevduat hesapları kullanımında haftalık artışlar devam ediyor. 3 Mayıs itibarıyla bireysel kredili mevduat hesapları bakiyesi 237 milyar 320 milyon liraya yükseldi. Bu, yıl sonuna göre yüzde 41 artış olduğunu gösteriyor. 7
Mart ayında yüzde 5 faiz oranının devreye girmesiyle Nisan’ın ilk haftasında bireysel kredili mevduat hesapları bakiyesinde yüzde 3,67’lik bir azalma yaşandı.