
İlk kez kredi kartınız olduğunda, elinizin altında yüklü bir miktar paranın var olduğunu siz de biliyorsunuz. Kredi kartınızla yaptığınız her harcama size bedava gibi gelebilir. Bankanızın sunmuş olduğu taksit imkanlarıyla da yüklü miktarlarda alışveriş yapabilirsiniz. Fakat hesap ekstresi size ulaştığında, gelirinizin üstünde bir harcama yaptığınızı fark edersiniz. Siz yaptığınız harcamalarla yaşam standartlarınızı yükselttiğinizi düşünürken, bu saatten sonra kredi kartına bağımlı olduğunuzu anlamışsınızdır. Şunu da anlamak gerekir ki yüklü miktarda kredi kartı borcunun oluşması sizin tercihinizdir. Harcamalarınızı yaparken kaybettiğiniz bilinciniz, hesap ekstresiyle birlikte yerine geldiğinde bankaların faiz oranlarından şikayet etmeniz oldukça anlamsızdır.
18 yaşını geçmiş, belirli bir gelir sahibi olan herkese verilebilen kredi kartlarıyla satın aldığınız her ürün veya hizmet nasıl size aitse bu borç da size aittir. Farkında olmadan yapmış olduğunuz harcamalar sonucu, dipsiz bir kuyuya düşmüş olsanız bile borcunuzu ödemekten başka çareniz olmadığını bilmelisiniz. Kredi kartı borcunuz, ödeme yapamayacağınız tutarlardaysa, gırtlağınıza kadar borca batmışsanız ve kıpırdayamıyorsanız siz de kredi kartı mağduru olarak adlandırılabilirsiniz. Kredi kartı mağduru olduğunuzda yapmanız gereken ilk şey; bankanızla direkt iletişime geçmek olacaktır. Müşteri sayısı ve yüksek ciro konularında rekabet içerisinde olan bankalar, sizi kaybetmek istemeyeceği için borcunuzu ödemenizde yardımcı olacaktır. Ancak bundan sonrası için asıl önemli olan, kredi kartı doğru kullanımının bilincine sahip olmanız ve borcunuzun farkına varmanızdır.
Kredi kartı borcunuzun altından kalkamadığınız durumlarda, mağduriyetinizi gidermek için neler yapabileceğinizi birlikte inceleyelim:
Bankanızla İletişime Geçip Yardım İstemek
Borç batağının içindeyken çırpınıp durmanız, sizi daha da dibe götürecektir. Borcunuzu ödemeye çalışırken nakit avans çekip daha da borçlanmak, yasal olmayan kuruluşlardan ya da tefecilerden borç almak, içine düştüğünüz çukuru fazlasıyla derinleştirmeniz anlamına gelecektir. 2016 yılı içerisinde açıklanan verilere göre, borcunu ödeyemeyip yasal takibe düşen kişi sayısı 500 bin civarında. Siz de onlardan biri olduğunuzda eğer satacak menkulleriniz ya da gayrimenkulleriniz yoksa sakin tavrınızı korumalısınız. Bu borcun başkasının değil, size ait olduğunu bilmelisiniz. Borcunuzu ödeyecek durumunuzun olmadığını bankanıza bildirirseniz, size en uygun ödeme planını sunacaktır.
Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu’nun (BDDK) da desteğiyle, bankanız borcunuzu ödemeniz için yapılandırma yoluna gidebilir. Daha önce de bahsettiğimiz gibi bankanız, müşteri kaybetmemek için sizin yardım çağrınıza olumlu yanıt verecektir. Borcunuzu ödeyemediğiniz her gün bankanızın Kredi Kayıt Bürosu tarafından kredi notunuz negatife dönüşecek ve belki de uzun bir süre bankalardan kredi kartı alma ya da kredi çekme işlemlerini yapamayacaksınız. Bu olumsuz durumdan; bankanızla yapmış olduğunuz yeni ödeme planına uyarak, daha kısa sürede kurtulmanız mümkün. Kredi notunuzu nasıl yükselteceğinizi öğrenmek için buraya tıklayın.
Kredi Kartı Borcu Yapılandırması Nedir?
Borçlarınızın altından kalkamadığınız dönemde, bankanızdan birkaç gün arayla aranırsınız. Borcunuzu ödeyip ödemeyeceğinizi, eğer ödemeyi kabul ediyorsanız da hangi gün ödeyeceğinize dair sizi zor durumda bırakan birçok soruyla karşılaşabilirsiniz. Ödeme yapmadığınız her günün aleyhinize işlediğini bilmenizde fayda var. Bu durumda telefon bankacılığını kullanarak ya da banka şubesine giderek, borç yapılandırma talebinde bulunabilirsiniz. BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben’in açıklamalarına göre, gecikmeye düşen borçların yapılandırılması için bankalarla birlikte yürütülecek çalışmalar önümüzdeki günlerde yapılacak. Bu nedenle, bankanızla görüşmeye giderken çekinmenize gerek yok, bankanızın size yardımcı olacağından emin olabilirsiniz.
Borcunuzun geciktiği her gün kredi notunuz biraz daha düşecektir. Bu nedenle; bir an önce bankanızla görüşmeniz, bir sonraki başvurularınızda sıkıntı yaşamamanız için gerekli olacaktır. Fakat buradaki önemli nokta; kredi notunuzun borç yapılandırma işlemi için önemli olmamasıdır. Bankalar, borç yapılandırma talebinizi kredi notunuza göre değerlendirmez. Kredi notunuz eksilerde olsa bile talebinize olumlu cevap verebilir.
Bankanız borç yapılandırma isteğinizi kabul ettiğinde, 24 aya varan taksitlerle borçlarınızı ödeyebilirsiniz. Ödenebilir tutarlar sayesinde hem bankanız hem de siz kazanmış olursunuz. Unutmamalısınız ki borç yapılandırma işleminin de bir faizi vardır. Bankanızın belirleyeceği bu faiz oranı toplam borcunuza eklenir, aylık ödeyeceğiniz tutar bu rakam üzerinden belirlenir. Yapılandırdığınız borcunuzu ödemezseniz, bu süreçten çıkarılmazsınız; ancak her geçen gün artan faiz oranlarıyla karşılaşmanız mümkün. Kredi kartı borcu yapılandırmasıyla ilgili ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
İcrada Olan Kredi Kartı Borcu Taksitlendirilebilir mi?
Borcunuzu ödeyemediğiniz durumlarda; yapılandırma talebinde de bulunmadıysanız, bankanız, hakkınızda yasal takip başlatacaktır. Yasal takip sürecinde bankanız; sizi avukata verecek ve bundan sonra avukatla iletişim halinde olacaksınız. Bu gibi durumlarda avukatlar borcunuzu en kısa sürede ödemeniz gerektiğini söyleyip, ödemediğiniz takdirde icra işlemlerinin başlayacağını söylerler. Avukatın bu çağrısını dikkate almayıp ödeme yapmamanız durumunda ise borcunuz için icra takip işlemi başlatılabilir. Bu süreçte de borcunuzu yapılandırmanız mümkün; ancak hakkınızda yasal takip başlatılmadan önce yapılandırma talebinde bulunmanız sizin için daha iyi olacaktır.
Kredi kartı borcunuz için icra takibinde olan bir kullanıcıysanız, kanunların da sizin yanınızda olduğunu bilmelisiniz. Bankanıza müracaat ederek, bir ödeme planı imzalamak kaydıyla hakkınızda yapılan icra takibini durdurmuş olursunuz. Taksit tutarlarını ödemek şartıyla icra işlemleri duracak, İcra ve İflas Kanunu’nda belirtilen süreler sizin borcunuz için işlemeyecektir. Bunun yanında hakkınızda açılan dava masrafı ve harçları ile kanuni vekalet ücretini ödememe hakkına da sahipsiniz. Taksit planını imzaladığınızda bir yıl içerisinde en fazla 3 taksiti ödemezseniz, kanunların size sağladığı hakları bankanız ortadan kaldırabilir.
Kredi kartı mağduru olduğunuzda, bankanızın ve ilgili kanunların yanınızda olduğunu birlikte inceledik. Daha önce de belirttiğim gibi önemli olan; tekrar aynı noktalara dönmemek için kredi kartı kullanım bilincine sahip olmak. Ekonomik dalgalanmalar hayatınızı olumsuz yönde etkilese de geminizin alabora olmaması için önlemlerinizi baştan almanızda yarar var. Unutmayın ki hiçbir kaptan fırtınalı sulara hazırlıksız çıkmaz.