Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borçlarını ödemekte zorlanan bireyler için önemli bir adım attı. Buna göre, borçlar 60 aya kadar yapılandırılabilecek. Ayrıca, kredi kartı borçlarının asgari ödeme oranlarında da değişikliğe gidildi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve BDDK, bireysel kredi kartlarına yönelik eş zamanlı düzenlemeler gerçekleştirdi. TCMB’nin Kredi Kartı İşlemlerinde Uygulanacak Azami Faiz Oranları Hakkında Tebliği Resmi Gazete’de yayımlanırken, BDDK’nin konuya ilişkin Kurul kararı da internet sitesinde duyuruldu.
BDDK’nın aldığı yeni kararlara göre, bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borçlarını ödeyemeyenler, 60 aya kadar taksitlendirme imkânından faydalanabilecek. Bu düzenlemeyle, kredi kartı borcunu asgari ödeme tutarının altında ödeyenler için mevcut borç bakiyesini 60 aya varan vadelerde yapılandırma fırsatı sunuluyor.
Yapılandırılan borcun yarısı ödenmeden, kredi kartı limitinde artışa gidilemeyecek. TCMB de kredi kartı yapılandırmalarında uygulanacak azami faiz oranını yüzde 3,11 olarak belirledi.
İhtiyaç kredilerinde ise anapara ve faiz ödemelerinde 30 günü aşan gecikmeler yaşanması halinde, 60 aya kadar yapılandırma imkânı sağlanacak. Bu yapılandırma başvurusunun, borçlu tarafından 1 yıl içinde yapılması gerekiyor.
Asgari Ödeme Oranında Değişiklik
BDDK, kredi kartlarında asgari ödeme oranlarında da bazı değişiklikler yaptı. Dönem borcunun asgari ödeme tutarı 50 bin lira ve altındaki kredi kartları için yüzde 20, bu tutarın üzerindeki borçlar için ise yüzde 40 olarak belirlendi. Daha önce 25 bin lira olan bu sınır, yeni düzenlemeyle 50 bin liraya çıkarıldı.
BDDK’nın adımlarıyla uyumlu olarak TCMB, kredi kartlarına uygulanan azami akdi faiz oranlarını da yeniden düzenledi. Bu oranlar, kredi kartı borç bakiyesine göre farklılık gösterecek ve 1 Kasım itibarıyla yürürlüğe girecek.
Nakit avans ve kredi kartı üzerinden yapılan nakit çekimlerde ise azami akdi faiz oranı yüzde 5 olarak sabit tutuldu.