Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Kovid-19 Aşısı için BioNTech’e Patent Davası Açıldı!

Biyoteknoloji şirketi CureVac, BioNTech ve iki iştiraki aleyhine mRNA teknolojisini kullandığı iddiasıyla patent davası açtı. Detaylar haberde;
Kovid-19 Aşısı için BioNTech’e Patent Davası Açıldı!
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Almanya merkezli bir biyoteknoloji şirketi olan CureVac, Kovid-19 aşı üreticisi BioNTech’e mRNA teknolojisinde fikri mülkiyet haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle dava açtı.

Tübingen merkezli şirket, BioNTech ve ABD’li ilaç üreticisi Pfizer tarafından üretilen Covid aşısının geliştirilmesinde fikri mülkiyet haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle “adil tazminat” talep ederek Düsseldorf Bölge Mahkemesi’ne başvuruda bulundu.

CureVac’tan yapılan açıklamada; Kovid-19 aşılarının üretilmesinde kullanılan mRNA teknolojisi üzerinde şirket tarafından 20 yılı aşkın süredir çalışmalar yapıldığı belirtildi.

CureVac’tan “mRNA Teknolojisinin Öncüsü Biziz” İddiası

Aşıların hızlı bir şekilde geliştirilmesini “küresel halk sağlığı için benzeri görülmemiş bir olumlu etki ile “muazzam bir başarı” olarak gördüğünü söyleyen CureVac’ın açıklamasının devamında şu sözlere yer verildi:

Ancak şunu bilmek gerekir ki; bu başarı, mRNA teknolojisinin en eski öncüsü CureVac tarafından desteklenen onlarca yıllık bilimsel yenilik ve araştırmaya dayanmaktadır.

GCM Yatırım Banner

Açıklamada; aşının üretimini, satışını veya dağıtımını etkileyecek herhangi bir hamle planlanmadığının da altı çizildi.

CureVac’ın CEO’su Franz-Werner Haas da Covid-19 aşısının kısmen CureVac’ın son 20 yılda üzerinde çalıştığı yeniliklere dayandığını iddia ederek “Başarılıysanız, nereden aldığınızı unutmayın” ifadesini kullandı.

BioNTech’ten Güçlü Savunma Vurgusu

BioNTech’ten yapılan açıklamada ise fikri mülkiyet haklarına saygı duyulduğu belirtilirken patent ihlali iddialarına karşı “güçlü savunma” yapılacağı belirtildi. Açıklamada Kovid-19 aşısının başarısına değinilirken “BioNTech’in aşı çalışması tamamen orijinaldir ve tüm iddialara karşı güçlü bir şekilde savunma yapacağız” ifadesine yer verildi.

Covid aşısının başarısı, BioNTech’i az bilinen bir şirketten milyarlarca avroluk bir biyoteknoloji şirketine dönüştürmüştü.

CureVac, bir Covid aşısı da dahil olmak üzere kendi mRNA aşılarını geliştiren bir kuruluş. Ancak şirket, veriler doğrudan karşılaştırılabilir olmasa da, Pfizer ve Moderna tarafından yapılanlardan daha geç aşamadaki bir denemede daha az etkili göründükten sonra ilk denemesinden vazgeçmişti.

Pazar liderleri BioNTech, Pfizer ve Moderna tarafından elde edilen kârlardan bir pay talep etmesine bağlı olarak bu davanın, mRNA patentleri üzerindeki fikri mülkiyet savaşında bir başlangıç ​​olabileceği düşünülüyor.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/1Ç Kar/Zarar 34.76%/65.24%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın