Kosova İçişleri Bakanı Xhelal Svecla, Salı günü yaptığı açıklamada, Rusya’nın etkisi altındaki Sırbistan’ın Kosova’da istikrarı bozmayı amaçladığını söyledi. Bunu yaklaşık üç haftadır yolları kapatan ve protestolar düzenleyen kuzeydeki Sırp azınlığı destekleyerek gösterdiklerini belirtti.
Kosova’nın kuzeyinde etnik olarak bölünmüş Mitrovica kentindeki Sırplar, Sırbistan’ın ordusunu en yüksek çatışma alarmına geçirdiğini açıklamasından saatler sonra Salı günü yeni barikatlar kurdu. Sırbistan yönetimi, Belgrad ile Priştine arasında haftalarca tırmanan gerilim sonrasında bu kararı almıştı.
Svecla, Rus Etkisi Altındaki Sırbistan’ı Suçladı
Svecla yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“Kosova’da yaşayan Sırp etnik kökenli vatandaşları terörize eden suç gruplarını haklı çıkarmak ve korumak için askeri hazırlık durumunu yükselten ve yeni barikatların kurulmasını emreden kesinlikle Rusya’nın etkisi altındaki Sırbistan’dır.”
Sırbistan cephesi ise komşusunun istikrarını bozmaya çalıştığını reddediyor ve sadece oradaki azınlığını korumak istediğini söylemeye devam ediyor. Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Salı günü yaptığı açıklamada, Sırbistan’ın barış için mücadele etmeye ve uzlaşmacı çözümler aramaya devam edeceğini söyledi.
Belgrad yönetimi Pazartesi günü geç saatlerde, bölgedeki son olayların ışığında ve Kosova’nın Sırplara saldırmaya ve barikatları zorla kaldırmaya hazırlandığı inancı ışığında, ordusuna ve polisine en yüksek alarm durumuna geçmesi emrini verdiğini söylemişti.
10 Aralık’tan bu yana, Kosova’nın kuzeyindeki Sırplar, eski bir Sırp polis memurunun görevdeki polis memurlarına saldırdığı iddiasıyla tutuklanmasının ardından Mitrovica ve çevresine çok sayıda barikat kurdu ve polisle karşılıklı atışmaya girdi.
Salı sabahı Mitrovica’da kamyonlar, kasabanın Sırp çoğunluklu kesimini, Arnavut çoğunluklu kesimine bağlayan yolu kapatmak için park edildi. Sırplar tutuklu polis memurunun serbest bırakılmasını talep ediyor ve barikatları kaldırmadan önce başka talepleri var.
Kosova Hükümeti Yanıt Bekliyor
Kosova hükümeti, polisin harekete geçme kapasitesi ve hazırlığına sahip olduğunu, ancak NATO’nun KFOR Kosova barış gücünün barikatları kaldırma taleplerine yanıt vermesini beklediklerini söyledi.
Aleksandar Vucic ise durumun nasıl çözüleceği konusunda yabancı diplomatlarla görüşmelerin sürdüğünü söyledi.
Arnavut çoğunluklu Kosova, NATO’nun etnik Arnavut vatandaşlarını korumak için müdahale ettiği 1998-1999 savaşının ardından, Batı’nın desteğiyle 2008’de Sırbistan’dan bağımsızlığını ilan etti.
Kosova, Birleşmiş Milletler üyesi değil ve beş AB ülkesi – İspanya, Yunanistan, Romanya, Slovakya ve Kıbrıs – Kosova’yı devlet olarak tanımayı reddediyor. Sırbistan’ın tarihi müttefiki Rusya, Kosova’nın Birleşmiş Milletler üyeliğini engellemeye çalışıyor.
Kosova’nın kuzey bölgesinde yaklaşık olarak 50 bin Sırp yaşıyor ve Priştine hükümetini ya da devletini tanımayı reddediyor. Bunun yanı sıra başkent olarak Belgrad’ı görüyorlar.