
Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Başkanı Prof. Dr. Cevahir Uzkurt, senede ortalama 100 bin girişimciden proje aldıklarını söyledi. Daha çok ülkenin teknolojik dönüşümüne katkı sağlayacak girişimlere destek olmak istediklerini belirtti.
Kurum olarak kendilerine yeni bir yol haritası belirlediklerini söyleyen Uzkurt, yaptıkları geniş çaplı araştırmalarla şirketlerin sıkıntılarını yerinde tespit edip, daha doğru destekler vermek istediklerini açıkladı.
KOSGEB Başkanı en önemli işlerinin KOBİ’lerin güçlü ve zayıf yönlerinin tespit edilmesi olduğunu söyledi.Uzkurt geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada ithal edilen ürünleri yerli üretmek isteyen KOBİ’lere 5 milyon TL’ye varan destek paketi sunacaklarını söylemişti. 2020 yılında bütçelerinin büyük bir kısmını da ithal edilen ürünlerin yerli üretimine yönelik projelere ayıracaklarını belirtmişti.
Bu kararın altında yatan asıl faktörün teknolojik dönüşümü hızlandırmak olduğunu belirterek, teknoloji düzeyi yüksek ürün üreten firmalara daha fazla destek sağlayacaklarını açıkladı. Kurum olarak öncelikli işleri arasında şirketlerin güçlü ve zayıf yönlerini tespit ederek KOBİ’lerin karnesini çıkarmak olduğunu söyleyen Uzkurt, bu sayede daha doğru destek verebileceklerini anlattı.
KOBİ’lerin ihtiyaçlarının doğru tespit edilmemesinin büyük sıkıntı olduğunu vurgulayarak, yapılan analizler sayesinde KOBİ’lerin adeta röntgeninin çekileceğini anlattı. Eğer sorunu doğru bir şekilde tespit ederlerse kamu kaynaklarından da daha doğru ve kuvvetli bir şekilde faydalanılacağını sözlerine ekledi.
Yıllık 100 bin girişim başvurusu alan KOSGEB, ortalama 60 bin firmaya proje bazlı destek veriyor.Şimdiye kadar 80.000 girişimciyi işletme sahibi yaptıklarını anlatan Başkan, yapılan tüm programlara ait sürecin e-devlet üzerinden takip edildiğini belirtti. 2019 yılında tahmini 2,5 milyar lira kaynak tahsis edildiğini söyledi.
KOBİ Teknoloji Yatırım ve Strateji Ürün Destek Programı ile ülkenin teknolojik dönüşümünü sağlayacak girişimlere daha fazla ağırlık vermeye çalışmak istediklerinin altını çizdi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada KOSGEB’in geleneksel girişimcilere 50 bin lira, sratejik ve öncelikli sektörlerdeki işletmelere de 500 bin liraya varan finansman sağladığını söylemişti.