KOSGEB, genç istihdamını artırmak ve kolaylaştırmak amacıyla “Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı”nın dördüncü başvuru döneminde, destek tutarını 100 bin liradan 125 bin liraya çıkarttığını açıkladı. İşletme sahibinin veya istihdam edilen personelin kadın olması durumunda, destek üst limiti 135 bin liraya çıkacak.
Covid-19’dan etkilenen işletmelere yönelik destekle ilgili gerekli şartları taşıyan işletmeler, 10 Ekim tarihine kadar online olarak başvurularını yapabilecekler.
Başvurusu onaylanan işletmeler, KOSGEB’in belirlediği koşullara uygun personeli istihdam ettikten sonra 28 Kasım’a kadar ödeme talebinde bulunabilecekler. Kesin onay ise bütçe kapsamında yer alan ödeme talep sırasına göre gerçekleşecek.
Destek Kimleri Kapsıyor?
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, konuyla ilgili detayları paylaştı. Genç, yeni mezun ve kadın istihdamını artırmayı hedefleyen programda, belirlenen sektörlerde faaliyet gösteren işletmeler için gerekli koşullardan bahsetti.
Açıklamaya göre programda, işletmeler, 1981 ve sonrası doğumlu, daha önce hiç çalışmamış veya son 3 yılda 6 aydan fazla çalışmamış olan yeni personeli istihdam edebiliyor.
Destekten; üniversite mezunları, meslek lisesi, teknik lise veya mesleki ve teknik lise mezunu olan kişileri istihdam eden işletmeler yararlanabiliyor.
İşletmeler, desteğin ilk taksitini 50 bin lira, ikinci taksitini de 75 bin lira olarak alacak.
Destek programı kapsamında, son 12 aydaki ortalama istihdamını koruyan işletmeler, 12 ay boyunca çalıştırma taahhüdü verdiği her bir personel için geri ödemeli olarak bu destekten yararlanabilecek.
Başvuru Nasıl Yapılacak?
Kriterleri karşılayan mikro ve küçük işletmeler, programın dördüncü döneminde KOSGEB’in resmi sitesindeki “E-Hizmetler” menüsünden başvuru yapabilecek. 2021 Aralık-2022 Mart arasında başvurusu onaylanan işletmeler dördüncü dönemdeki desteğe başvuru yapamayacak.
Ayrıca üçüncü başvuru döneminde herhangi bir işletmede, destek çerçevesinde istihdam edilen personel de bu başvuru döneminde istihdam edilemeyecek.
Geri Ödeme Süreci Nasıl Olacak?
Bilgilere göre destekten yararlanan işletmeler, ilk 24 ay ödeme yapmayacak, devam eden 24 ayda 6 eşit taksitle KOSGEB’e geri ödemede bulunacaklar.
47 Bin İşletmeye Destek Verildi
Varank, Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı ile şu ana kadar 47 bin işletmeye 4 milyar liraya yakın destek verdiklerini paylaştı. Bu çerçevede 63 bin gencin istihdam edildiğini, Programın 4’üncü başvuru döneminde destek miktarını 100 bin liradan 125 bin liraya yükselttiklerini ifade etti.
Başvurusu onaylanan işletmelerin, 28 Kasım tarihine kadar KOSGEB’den istihdam başına 125 bin lira olan ödemelerini talep edebileceklerini aktardı.
“Firmalarımız Faydalansın”
Bakan, hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün bu destekten faydalanacağına inandığını belirtti. Bakan küçük işletmelerin ve mikro işletmelerin de bu destekten faydalanabileceğini söyledi ve “3 yıldır işi olmayan üniversite mezunu, meslek lisesi mezunu gençlerimizi istihdam ettiğinizde, biz size 125 bin lira faizsiz kredi veriyoruz. 4 senede ödemek kaydıyla 2 senesi geri ödemeli.” ifadelerini kullandı.