
Nobel ödüllü ekonomist Robert Shiller, küresel sağlık krizinin ABD’deki şehirlerde konut fiyatlarını düşürebileceğini söyleyerek dikkat çekici açıklamalarda bulundu.
CNBC’ye konuşan Shiller, çalışanlar evden çalışmaya ve şehir hayatından vazgeçmeye devam ederse koronavirüs pandemisinin kentlerdeki konut fiyatlarında düşüşe neden olabileceğini belirtti.
Bununla birlikte şimdiye kadar, kentsel alanların pandemi sırasında fiyat düşüşlerine karşı dirençli olduğu görüldü. S&P CoreLogic Case-Shiller Ulusal Konut Fiyat Endeksi’ne göre ABD’deki 19 büyük şehirde mevcut evlerin fiyatları Nisan ayında bir önceki yıla göre arttı.
30 Haziran’da yayımlanan veriler, Nisan’da yıllık bazda %4,7’lik artış olduğunu gösterirken bu durum piyasanın esnekliğine işaret etmişti.
Endeksin kurucu ortağı olan Shiller, pandemi sırasında restoranlar, müzeler veya tiyatro gösterileri gibi kent yaşamının faydalarının sorgulandığını söyledi. Zaten sosyal mesafeli kısıtlamalar ve evden çalışma politikaları arasında, birçok şehir sakini banliyölere kaçtı. Shiller, bu noktada banliyö konutlarının koronavirüs belirsizliği nedeniyle ev sahipleri için daha iyi bir yatırım olabileceğini savundu. Yine de Shiller, kentsel alanları tamamen yok saymak için çok erken olduğunu sözlerine ekledi.
19. yüzyılın sonunda telefon icat edildiğinde olduğu gibi kentin toplumsal ve teknolojik dönüşümden sağ kurtulduğu tarihin diğer dönemlerine dikkat çekti.
“Bazı insanlar bunun şehirlerin sonu olacağını düşündü, ancak olmadı çünkü insanlar hala bir araya gelmeyi seviyorlar” yorumuyla görüşünün gerekçesini açtı. Önde gelen ekonomist, geçtiğimiz günlerdeki açıklamasında da koronavirüs korkusunun ülke üzerinde yıllarca baskı yaratacağını dile getirmişti. Yale Üniversitesi profesörüne göre koronavirüs pandemisinin ekonomik ve psikolojik maliyeti, uzun süre hiç geçmeden kalabilirdi.
“İkinci aşamaya giriyor olabiliriz, kapanmalar yine gerekebilir, bunun psikolojik yanıtı ikinci kez daha kötü olabilir” diyen Shiller, insanların aksiliklerin sonsuza dek süreceğini düşünmeye başlamasını büyük risk olarak değerlendirmişti. Shiller, piyasanın her zaman ekonomik faaliyetlerle tutarlı ilişkiler göstermediğini de vurgulamıştı. Bu durumda, büyük mali ve parasal uyaran önlemleri bir geri tepme işlevi görebilirdi.