Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Korona Krizi Yunanistan’ın Parlamaya Başlayan Görünümünü Yeniden Kararttı

Yüzde 10 daralması beklenen Yunanistan'ın ekonomik görünümü, 2019'da yeni parlamaya başlamıştı ki virüsle yeniden karardı. Detaylar aşağıda;
Korona Krizi Yunanistan’ın Parlamaya Başlayan Görünümünü Yeniden Kararttı
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Koronavirüs salgını gelişmiş ülkeler dahil dünya çapındaki görünümleri alt üst etmeye devam ederken işler halihazırda pandemi öncesinde zor durumda olanlar için daha da kötüleşiyor. Yunanistan da onlardan bir tanesi.

Sonuçta 2019, yaklaşık 10 yıllık ekonomik durgunluğun ardından Yunan ekonomisinin nihayet parlamaya başladığı bir yıl olarak yorumlanıyordu. IMF geçen yılın Mart ayında Yunanistan’ı Euro Bölgesi’nin en iyi oyuncularından biri olarak gösterirken Avrupa’nın 2019’da en iyi performans gösteren borsaları; Yunanistan, Rusya ve İtalya olmuştu.

Geçen yıl özellikle Yunan bankalarının hisselerine dev yükselişler getirirken Piraeus Bank %250’nin üzerinde değer kazanmıştı.

Piraeus Bank 2019 %250’nin Üzerinde YükseldiAynı bankanın CEO’su ülkenin 2021’e kadar batık kredileri 50 milyar euro azaltacağını söyleyerek bunu önemli bir gelişme olarak yorumlamıştı.

2019’da 2018’le aynı şekilde yüzde 1,9 büyüyen Atina; görünüşte toparlanmaya başlıyordu. Turizm sektörü ise ekonominin önemli sürücülerindendi. Ancak küresel salgın, geçen yıl umutların yükselmeye başladığı ülkenin üzerine yeniden kara bulutlar gönderdi.

IMF Nisan ayındaki son görünümünde Yunanistan için 2020 büyüme tahminini yüzde 10,1 daralma yönünde revize etti.
IMF Yunanistan Tahmini Yüzde 10 Daralma
Kaynak: IMF

İşsizliğin yüzde 22,3’e yükseleceğini aktaran kurum ayrıca Yunanistan’ın ulusal borcunu kontrol altına almak için yıllarca süren çabaların, koronavirüs pandemisi nedeniyle boşa gideceğini tahmin etti. Çünkü borcun GSYİH oranının yüzde 200,8’ine yükseleceğini söyledi.

GCM Yatırım Banner

IMF’nin Avrupa Departmanı Başkanı Poul Thomsen 15 Nisan’daki bir basın açıklamasında Yunanistan’ın ekonomik büyümesinin; ülke turizm, nakliye ve taşımacılığa büyük ölçüde bağlı olduğu ve birçok küçük ve orta ölçekli işletmesi olduğu için büyük bir darbe alacağını dile getirmişti.

Bununla birlikte son zamanlarda kaydedilen ilerlemeye rağmen, Yunanistan’ın yeni krize tepki vermek için sınırlı mali desteğe sahip olduğunu da vurgulamıştı.
Yunanistan Ekonomi 2011 Yüzde 9 Üzerinde Daraldı
Kaynak: World Bank

Son verilere göre Yunanistan’da toplam 2,534 vaka ve 136 ölüm sayısı rapor edildi. Ülkede sokağa çıkma yasağı gibi önlemler alınırken 23 Mart’tan bu yana devam eden karantinanın ne zaman sona ereceği bilinmiyor. Ancak hükümetin turizm sektörünü Temmuz ayında yeniden açmayı planladığı biliniyor ki 2019’daki yüzde 1,9’luk büyümede patlayan turizmin payı büyük.

Ve tahminlere göre ülke GSYİH’sine %18-20 katkıda bulunan en büyük gelir motorunun pandemiden devasa darbe alacağı belirtiliyor. Kilitleme önlemlerini 4 Mayıs’a kadar uzatan Yunanistan’ın ekonomiyi bu yıl mümkün olduğunca geri getirmek amacıyla kademeli yeniden açılışlarla kısıtlamaları hafifletmeye başlaması bekleniyor.

Pandemi yaklaşık 10 yıldır devam eden krizden toparlanma sürecini tamamen raydan çıkartırken Yunanistan Maliye Bakanı Christos Staikouras, kısa süre önce yaptığı açıklamayla durumu özetledi.

Bakan Staikouras’ın açıklamaları, 20 Ağustos 2018’de sona eren 326 milyar euroluk üç kurtarma paketi ile gelen kemer sıkma yıllarına geri dönüş endişelerini akla getirdi. Geçen Cuma yaptığı açıklamada da üç büyük uluslararası derecelendirme kuruluşunun ülke için notlarını düşürmesinin ardından kötümser olmadığını söylemişti.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/1Ç Kar/Zarar 34.76%/65.24%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın