Konut fiyatlarında önüne geçilemeyen artışlar, paylaşımlı ev modelini gündeme getirdi. Özellikle büyük şehirlerde fahiş fiyatlara ulaşan ev kiraları ve yurtta barınamayan yüksek öğrenci sayısı, daire içinde oda kiralamaya dayanan paylaşımlı ev modeline talebi artırdı.
Oda kiralayarak ek gelir elde etmek isteyenler ve ev kirasını ödemekte güçlük yaşadığı için paylaşımlı bir apartman dairesine yönelenlerin oranı yüzde 5’ten yüzde 10’lara çıktı.
Konu ile ilgili Dünya gazetesine konuşan emlakjet. com CEO’su Tolga İdikat, büyük şehirlerde yaygın olan ve özellikle öğrencilerin tercih ettiği modelin, barınma sorununa kısmen çözüm sağladığını kaydetti.
Yeni Yapılan İnşaat Projelerinde Bu Model Baz Alınıyor
İdikat, yeni yapılan inşaat projelerinde de bu modelin baz alındığını açıkladı. Bursa’da üniversiteye yakın bölgelerde paylaşımlı oda sistemine uygun, salonsuz projelerin inşa edilmeye başladığını söyledi.
Talep artışına rağmen bu modelin ülkede henüz ABD ve Avrupa ülkeleri seviyesinde olmadığını belirterek; “Ancak bir trend, bir arayış olduğu belli. Oda kiralama sistemi artıyor, dolayısıyla yakında bunu daha fazla konuşacağız” dedi.
Geçim Sıkıntısında Olanlar Ek Gelir Elde Ediyor
Paylaşımlı daire mantığında geçim sıkıntısı çeken ev sahibi ailelerin oda kiralayarak ek gelir elde etmeye çalıştığına dikkat çeken İdikat, “Böylece ekstra bir ev almadan kira geliri oluşturmuş oluyorlar. Zaten öğrencilerin de ihtiyacı var. Böyle olunca yakın zamanda bunlar daha da artacak” dedi.
Modelin, İstanbul, Eskişehir, İzmir ve Bursa gibi öğrenci yoğun kentlerde fiyatların üst seviyede olduğu bölgelerde yaygın olduğunu ifade etti.
Kira Sözleşmeleri de Revize Edilmeli
İdikat, odası paylaşıma açılan evlerde kira sözleşmeleriyle ilgili meselelerin yakın zamanda gündeme geleceği tahminini paylaştı. Kiracı ve ev sahibi arasında karmaşa yaratacak konulara değinerek şöyle konuştu:
“Ev sahibi olarak kim kime karşı ne kadar sorumlu? Evi paylaşan kişiler birbirini tanımıyor da olabilir. Faturalar, aidatları kim ödeyecek gibi problemler var. Dolayısıyla önümüzdeki dönem gayrimenkul sektörü bunlarla da uğraşıyor olacak.”
Öğrenciye Oda Kiralayanların Sayısı Artmaya Başladı
İdikat’ın açıklamalarına benzer şekilde İstanbul Emlak Brokerleri Kulübü (İSTEB) Başkanı Ulvi Özcan da paylaşımlı oda modelinin İstanbul’da özellikle Kadıköy, Beşiktaş gibi merkezi semtlerde yoğun görüldüğünü aktardı.
Özcan, “Hatta bir yeri komple kiralayıp öğrenciye oda oda kiraya verenlerin sayısı artmaya başladı” şeklinde konuştu.
Villalardaki Odalar da Kiralanıyor
Realtyplus Türkiye Kurucu Ortağı Özhan Carda ise geçim sıkıntısının yanı sıra bu sistemin konut piyasasında büyük bir rant oluşturduğuna dikkat çekti.
Carda, “Örneğin Kavacık’ta üniversitelere yakın birçok villa alt katlarını oda oda öğrenciye kiralıyor. Ev sahipleri için çok mantıklı, böylece ihtiyaç fazlası odalarını değerlendirebiliyorlar” dedi.
Haziran’da Metrekare Birim Fiyatı İstanbul’da 21 Bin Liraya Çıktı
Son açıklanan verilerde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Haziran ayına ilişkin konut fiyat endeksindeki (KFE) artışı aylık bazda yüzde 9,0, yıllık bazda ise nominal olarak yüzde 160,6 olarak açıklamıştı. KFE, Haziran’da yüzde 469,8 seviyesine çıkmıştı.
TCMB raporunda, 2022 Haziran döneminde konut fiyat endekslerinde 3 büyük ildeki artışlar şöyle olmuştu: Haziran ayında bir önceki aya göre İstanbul’da yüzde 9,7, Ankara’da 9,3 ve İzmir’de yüzde 8,1.
Endeks değerleri bir önceki yılın aynı ayına göre ise İstanbul’da yüzde 184,9, Ankara’da 165,4 ve İzmir’de yüzde 150,9 oranlarında artmıştı.
Metrekare birim fiyatları; Türkiye genelinde 13,014 TL, İstanbul’da 21,328 TL, Ankara 9,155 TL ve İzmir’de 14,932 TL’ye yükselmişti.