Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Konut Fiyatları Durdu mu? Gerçekler Ortaya Çıkıyor!

Alaattin Aktaş bugünkü yazısında konut sektöründe fiyatların değil, fiyat artış hızının gerilediğine dikkat çekti. Ayrıntılar haberin içerisinde;
Konut Fiyatları Durdu mu? Gerçekler Ortaya Çıkıyor!
HABER GİRİŞ

Konut fiyatlarını değerlendiren Ekonomim yazarı Alaattin Aktaş, konut sektöründe fiyatların değil artış oranının gerilediğine işaret etti. Aktaş yazısında, Türkiye’de tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık artış oranı baz etkisiyle özellikle Temmuz ve Ağustos aylarında hızla gerileyeceğini ve bu gerilemenin ise fiyatlar düşüyormuş gibi yansıtılmak istendiğini belirtti.

Söz konusu duruma benzer olarak konut fiyatlarında da bu olayın gözlemlendiğine işaret etti. Bazı bölgelerde ve belirli özelliklere sahip konutlarda fiyat düşüşleri yaşanabileceğini ancak Türkiye genelinde konut fiyatlarında bir düşüş olmadığını aktardı.

Konut fiyatlarında sadece artış hızının yavaşladığına işaret eden Aktaş, TÜFE’de olduğu gibi fiyatların genel seviyesi artarken konut fiyatlarının da yükselmeye devam ettiğini vurguladı.

Merkez Bankası verilerine göre konut fiyatları Mayıs’ta aylık yüzde 1,3 artarken, yıllık bazdaki artışsa yüzde 45’e geriledi. Bu, yıllık artış oranının 2021’in Kasım ayından bu yana görülen en düşük seviyeye ulaştığını gösterdi.

2017’den Günümüze Konut Fiyat Endeksi

İki buçuk yıl sonra yıllık fiyat artışında aynı seviyeye ulaşılmış olsa da bu sürede fiyatlar yüzde 456 oranında arttı. Kasım 2021’de 100 olan fiyat endeksi, şimdi 556’ya yükselmiş durumda.

GCM Yatırım Banner

Aktaş yazısında bu durumun, “Konut fiyat artışı durdu duracak” veya “Yıllık artışta iki buçuk yıl önceye dönüldü” olarak nitelendirileceğini belirtti. Ancak konut fiyatlarının genel seviyesindeki artışın vurgulanmaması gerektiğini altını çizdi.

Merkez Bankası’nın konut fiyat endeksini 2017 yılını 100 kabul ederek oluşturduğunu, 2018’de konut fiyatlarının yüzde 4,4 arttığını kaydetti. Bu artış oranının 2019’da ise yüzde 10 olduğunu ekledi.

Konut fiyatlarında 2020’de yüzde 30, 2021’de yüzde 60, 2022’de ise yüzde 168 oranında artış kaydedildi. 2023’te fiyat artışı yüzde 75’e, bu yılın Mayıs ayında ise yüzde 45’e geriledi.

Baz etkisi nedeniyle konut fiyat artışı bu yıl Haziran-Ekim döneminde aylık yüzde 1,5 civarında seyrederse, yıllık artış Ekim sonunda yüzde 20-25 arasına inecek. Geçen yıl bu aylardaki artışlar görece yüksek olduğu için böyle bir durum bekleniyor.

Konut Alışverişinde Düşüş

Haziran ayında konut alımı 79 bin adette kaldı ve geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5 azaldı. İlk bakışta bu azalmada Kurban Bayramı tatilinin etkisi olduğunun düşünülebileceğini söyleyen Aktaş, ancak Haziran 2023’te de Kurban Bayramı nedeniyle çalışma günü sayısının az olduğunu hatırlattı.

Konut alımındaki bu yüzde 5’lik azalma önemli olmadığını savunan Aktaş, çünkü piyasanın daralması ve konut alışverişinin düşmesinin beklendiğini söyledi.

Haziran ayında ve yılın ilk altı ayında ipotekli konut alımında belirgin bir düşüş olduğunu dile getirdi. Haziran’da ipotekli konut alımı yüzde 49, ilk altı ayda ise yüzde 58 azaldı.

Söz konusu durumun sağlanması için kredi faizlerinin artırılıp ve kredi miktarlarının düşürülerek konut piyasasının daralmasının amaçlandığını vurguladı.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/2Ç Kar/Zarar 35.99%/64.01%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.