Kolombiya Merkez Bankası, faiz oranını 150 baz puan artırarak yüzde 7,5 seviyesine çıkardı. Bu, bankanın 1999’dan bu yana en büyük artışı oldu. Artırımın, ekonomik aktivitenin son çeyreklerdeki gücü ve enflasyondaki yükseliş tutarlı olduğu söylendi.
Aynı zamanda para politikasının orta vadede enflasyonu düşüren ve hedefe yakınsayan bir patikada daha hızlı bir şekilde konumlandırılmasına yardım edeceği belirtildi.
20 yıldan aşkın sürenin en büyük artırımını yapan Kolombiya Merkez Bankası, ileride atılacak adımların para politikasına bağlı olacağını vurguladı.
Nisan’da yüzde 9,23’e ve Mayıs’ta yüzde 9,07’ye ulaşan manşet yıllık enflasyonun hala yüksek olmasına dikkat çekildi. Diğer tarafta hane halkı tüketimi kaynaklı iç talep artışı sayesinde ekonomik büyümenin ilk çeyrekte yukarı yönlü sürpriz yaptığı aktarıldı.
Enflasyon beklentileri politika ufku için yüzde 3’lük hedefin üzerinde kalırken Kolombiya Merkez Bankası Leonardo Villar, fiyat artışlarını dizginleme konusunda şu ifadeleri kullandı:
“Para politikasında, nötr olarak kabul edilen seviyeler yeterli olmayabilir. Bunun yerine, politikanın sıkılaştırıcı olduğu bir duruma doğru hareket etmek gerekebilir.”
Yeni Başkandan Sonra İlk Faiz Artışı
Kolombiya’da Haziran ayının başlarında Gustavo Petro, ülkenin yeni cumhurbaşkanı olmuştu. Dünkü kararla, Petro’nun başkan seçilmesinden sonra ilk faiz artışı yapıldı.
Başkanlık kampanyası sırasında Petro, faiz oranlarındaki artışların ekonomik büyümeye ve işgücü piyasasına zarar vereceğini söyleyerek eleştirmişti.
Ekonominin bazı sektörlerinin bankanın yönetim kurulunda yer alması ve politika yapıcıların eşitsizlikle mücadeleye katılmaları gerektiğini söyleyerek yatırımcılarda endişe yaratmıştı.