Hazine ve Maliye Bakanlığı, geçen ayın son haftasına yaptığı duyuruda küçük ve orta ölçekli işletmelere (KOBİ) yönelik Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortası’nın 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren yürürlüğe gireceğini söylemişti.
2019 yılına girmemizle birlikte devreye alınan sistem Zorunlu Trafik Sigortası ve Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) sigortasında olduğu gibi havuz sistemi ile çalışacak. Yönetimini Halk Sigorta’nın yapacağı sistemden ilk olarak cirosu 25 milyon lira ve altı olan KOBİ’ler yararlanacak.
KOBİ’ler 1 Ocak itibarıyla yürürlüğe giren sistem sayesinde 300 bin TL’ye kadar Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortası temin edebilecekler.Milli bir sistem olarak dizayn edilen ve yönetimini Halk Sigorta’nın yapacağı havuzdan sisteme entegre olmak isteyen tüm sigorta şirketleri poliçe kesebilecekler. Türkiye’deki toplam işletme sayısının neredeyse %99,9’unu KOBİ’lerin oluşturduğu bilgisi göz önünde bulundurulduğunda, bu sistemin alacak konusunda nefes aldırması ve işletme sahiplerini rahatlatması bekleniyor.
IBS Sigorta ve Reasürans Brokerliği CEO’su Murat Çiftçi, sistem hakkında değerlendirmede bulundu.Alacak sigortasının bir süredir var olduğunu fakat KOBİ’lerin mantığıyla çok aktif çalışmadığını söyleyen Çiftçi, yeni ürünün ekonominin hızlı dönmesi açısından piyasaları rahatlayacağını söyledi. KOBİ’lerin en büyük sorunlarından birinin sattıkları ürünlerin alacaklarını tahsil etme konusunda yaşadığı sıkıntılar olduğunu dile getiren Çiftçi, Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortası ile bu endişenin ortadan kaldırılmasını ve KOBİ’lere rahat bir nefes aldırmayı hedeflediklerini anlattı.
Yeni sistemin teknolojik altyapısı Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM) tarafından sağlanacak.Devlet Destekli Alacak Sigortasının havuz sistemi ile çalışacağını söyleyen Çiftçi, Halk Sigorta’nın yöneticiliğini yapacağını ve bütün sigorta şirketleri tarafından poliçesinin kesilebileceğini ifade etti. Bu sayede KOBİ’lerin alacaklarının garanti altına alınacağını ekledi. Yani KOBİ’ler alacaklarını tahsil edememeleri halinde, bir kısmı söz konusu havuzdan karşılanacak. İlk etapta mikro ve küçük ölçekli dediğimiz, cirosu 25 milyon lira ve altı işletmeleri kapsayacak.
Murat Çiftçi sistem hakkında verdiği bilgilendirmede; “Tahsil edemediğiniz size olan borç poliçe limitleriniz dâhilinde geri ödeniyor. Bu sayede tahsil edemediğiniz size ait borçlarınız, nakit akışınıza zarar vermeden, çözülmüş oluyor. Bu aslında KOBİ’lerimiz için bir finansman desteği anlamı taşıyor.” söylemini kullandı.