İsrail-Hamas arasında başlayan savaşların ardından küresel piyasalar Kızıldeniz’de yaşanan gelişmelere odaklandı. Husilerin Kızıldeniz’de seyreden ticari gemilere saldırması, küresel tedarik zincirine yönelik endişeleri artırıyor.
Denizyolu taşımacılığında konteyner navlundaki artış hızlanırken kuru yük navlunu da yükseldi. Dünyanın en büyük nakliye şirketleri Kızıldeniz’i rotalarından çıkararak Ümit Burnu’na yönelmişti. Denizcilik araştırma ve danışmanlık şirketi Drewry’nin Dünya Konteyner Endeksi’ndeki 40’lık konteyner navlunu, iki hafta peş peşe yüzde 9 yükseldi. 4 Ocak’ta başlayan 7 günlük periyotta ise yüzde 61 arttı ve 2 bin 670 dolara ulaştı.
“Navlunun Düşmesi Gerekiyordu”
Türk Armatörler Birliği (TAB) Başkanı Cihan Ergenç, Kızıldeniz’de yaşanan krize dikkat çekti ve bu durumun kuru yük gemi piyasasını etkilediğini belirtti.
Kuru yük armatörleri olarak navlunda aşağı yönlü bir düzeltme beklediklerini, aksine piyasanın canlandığını aktaran Ergenç, küresel ekonomideki yavaşlamaya dikkat çekti ve “Kuru yük armatörleri gevşemeye hazırlıklı olmalı” dedi.
Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD) Denizyolu Çalışma Grubu Başkanı Yüksek Kahraman, yaptığı açıklamada Kızıldeniz’de sıkıntıların denizden sonra kara ve havayoluna da yansıyabileceğini, bunun da navlunu yükselişe geçirebileceğini ifade etti.
5 Gemiden Biri Rotasını Değiştiriyor
Husilerin Kızıldeniz’de gerçekleştirdiği saldırılardan dolayı her beş gemiden biri Asya ile Avrupa arasındaki rotalarında Süveyş Kanalı’nı kullanmamayı tercih etti. Husi milisleri, İsrail’in Filistin’de sivillere yönelik yaptığı saldırılara misilleme olarak Kızıldeniz’in güneyinde insansız hava araçları ve füzelerle gemileri hedef alıyor.
Türkiye’ye Etkisi Olacak mı?
Kızıldeniz’deki gerginliğin Türkiye ekonomisine etki edeceği düşünülüyor. Hammadde ithalatında sıkıntıların artması, iç piyasada fiyatları yükseltti. Bölgedeki sorunlar çoğaldıkça küresel tedarik zincirindeki bazı siparişlerin pandemi döneminde olduğu gibi Türkiye’ye kayma ihtimali gündeme gelse de bu konuyla ilgili somut bir gelişme yaşanmadı.