Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Nisan’da Kısa Vadeli Dış Borç Stokunda Geçen Yıla Göre %3,4 Artış Gözlemlendi

Türkiye’nin 2019’un Nisan ayına ilişkin kısa vadeli borç istatistikleri açıklandı. Buna göre, kısa vadeli borç stokunda %3,4’lük artışla 120,6 milyar dolar seviyeleri görüldü. İşte detaylar;
Nisan’da Kısa Vadeli Dış Borç Stokunda Geçen Yıla Göre %3,4 Artış Gözlemlendi
Son Güncelleme: 
Yorum

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Nisan 2019 dönemine ilişkin kısa vadeli borç istatistikleri ilan edildi. Buna göre ülkemizin kısa vadeli borç stokunda Nisan ayında geçtiğimiz yıl sonuna kıyasla %3,4 artış meydana geldi ve tutar 120,6 milyar dolara çıktı.

Ayrıca yine söz konusu dönemde, bankalar kaynaklı kısa vadeli borç stoku %0,6 artışla 57,5 milyar dolara çıkarken; diğer sektörlerin kısa vadeli dış borç stoku da 7,7 artışla 57,7 milyar dolara çıktı.

Bankalar tarafından yurt dışından kullanılan kısa vadeli krediler, 2018 sonuna göre %12,6 azalma gösterdi ve 9,6 milyar dolara indi.

Yurt Dışından Kullanılan Kısa Vadeli Krediler 9-6 Milyar Dolara İndiBunun yanında banka hariç yurt dışı yerleşiklerin döviz tevdiat hesabı ise %2,3 artışla 19,5 milyar dolar oldu. Yurt dışı yerleşik bankaların mevduatı ise %13,9’luk artışla 14,8 milyar dolara ulaştı.

Ayrıca, yurt dışı yerleşiklerin TL türünden mevduatları da geçtiğimiz yılın sonuna göre %3,5 azalış kaydederek 13,5 milyar dolara düştü. Diğer sektörler altında bulunan ithalat borçları tutarının ise 2018 sonuna göre %4,5 artışla 41,7 milyar dolara çıktığı öğrenildi.

Borçlu bazında tamamı kamu bankalarından oluşan kamu sektörünün kısa vadeli borç tutarı 2018 sonuna kıyasla %6,2 artışla 23,9 dolara yükselirken; özel sektörün kısa vadeli dış borcunun da %3,5 artışla 91,3 milyar dolara çıktığı biliniyor.

Kamu Sektörünün Kısa Vadeli Borç Tutarı 23,9 Dolara YükseldiAynı durum alacaklı bazında incelendiğinde ise, özel alacaklılar başlığı altında bulunan parasal kuruluşlara olan kısa vadeli borçların yıl sonuna göre %4,4 azalışla 46,3 milyar dolar olarak gerçekleştiği ortaya çıktı. Bunun yanında parasal olmayan kuruluşlara olan borçların ise %8,2 artışla 73,1 milyar dolar seviyelerinde olduğu kaydedildi.

Geçtiğimiz yılın sonunda 99 milyon dolar tutarındaki kısa vadeli tahvil ihraçları, %30,3 azalış gösterdi ve Nisan sonu itibarıyla 69 milyon dolar oldu. Yine aynı dönemde resmi alacaklılara olan kısa vadeli borçların 1,1 milyar dolar tutarında olduğu öğrenildi.

Kısa vadeli dış borç stokunun döviz kompozisyonunun %51,8’i dolardan oluşuyor. %30,2’si ise avro, %13,1’i TL ve %4,9’u da diğer döviz cinslerinden meydana geliyor.

Tutarın %4,9'u Diğer Döviz Cinslerinden Meydana GeliyorKısa vadeli borç stoku, Nisan ayı bitimiyle orijinal vadesine bakılmaksızın vadesine 1 yıl ya da daha az kalmış dış borç verisi kullanılarak hesaplanan kalan vadeye göre olmakla birlikte, 175,3 milyar dolar olarak kaydedildi.

Türkiye’deki yerleşik bankaların ve özel sektörün yurt dışı şubeleri ile iştiraklere olan borçları, söz konusu borç stokunun 21,6 milyar dolarlık kısmını meydana getirdi. Borçlu bazında bakıldığında ise toplam stok içinde kamu sektörünün %17,7 payı bulunuyor. Bunu yanında Merkez Bankası’nın %3,1 ve özel sektörün ise %79,2’lik paya sahip olduğu biliniyor.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu