Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Iğdır’da Hayvancılıkta Üretimi Geliştirme Projesi çerçevesinde önemli açıklamalarda bulundu.
Türkiye’de en yaygın sütçü ırk olan siyah alaca ırkında yaklaşık 22 bin hayvanı, verimlilik durumlarını genetik olarak ortaya koyarak referans popülasyonunu oluşturduklarını söyledi. Bu sayıyı her geçen yıl artırdıklarını, 2024’te bu ırktan doğan buzağılarda damızlık değerini belirlemeye başladıklarını belirtti.
Yıl içerisinde Türkiye’de sayısı en fazla ikinci ırk olan simental ırkında da genetik testlerle damızlık değerini belirlemeye çalıştıklarını, her 2 ırk için bu hizmeti yetiştiricinin hizmetine sunduklarını dile getirdi.
Hayvan Sayısını Artırmak için Proje
Yumaklı, hayvan sayısını yükseltmek için uygulamaya koyacakları projede Iğdır ve Şanlıurfa Ceylanpınar’daki TİGEM çiftliklerinin damızlık merkezleri olacağını duyurdu.
Buralardaki anaç hayvan sayısının peyderpey artacağını, buradaki hayvanlardan doğan buzağıları aile işletmelerine uygun maliyetle vereceklerini bildirdi.
Besi olarak verilen aile işletmelerinin aracılığıyla et üretimini yerli imkanlarla artıracaklarını, anaç hayvan sayısını artıracaklarını belirtti.
Projenin 3 Ana Hedefi Var
Bu projenin 3 ana hedefinin olduğunu söyleyen Yumaklı, bunlardan ilkinin üreticilerin uygun maliyetle sürdürülebilir şekilde hayvan temini sağlamak, ikincisinin tüketicinin uygun maliyetle kırmızı ete ulaşmasını sağlamak ve üçüncüsünün ise Türkiye’de et ithalatıyla ya da hayvan ithalatıyla ilgili konusunu kapatmak olduğunu açıkladı.