Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2022 su ürünleri üretimi rakamlarına göre yeni bir rekora daha ulaşıldığını duyurdu. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, TÜİK tarafından açıklanan su ürünleri istatistiklerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Tarım ve Orman Bakanlığının uygulamaları ve destekleriyle su ürünleri üretiminde yeni bir rekor kırıldığının belirtildiği açıklamada, 2022 yılı su ürünleri üretiminin, bir önceki yıla kıyasla yüzde 6,2 oranında artarak 849 bin 808 tona ulaştığı bilgisi verildi.
Yeni Bir Üretim Rekoruna İmza Atıldı
Gerçekleşen üretimle tüm zamanların rekorunun kırıldığına dikkat çekilen açıklamanın devamında, 2022 yılında su ürünleri ihracatının, bir önceki yıla göre yüzde 5,4 artarak 252 bin tona ulaştığı belirtildi.
Bakanlık resmi internet sitesinde yer verilen paylaşımda, TÜİK verilerine göre toplam su ürünleri üretiminin yüzde 39,4’ünün avcılık ürünlerinden, yüzde 60,6’sının ise yetiştiricilik ürünlerinden elde edildiği ifade edildi.
Palamut Avı Son Yılların Zirvesinde
2022-2023 balıkçılık sezonunun ağırlıklı olarak palamut avcılığı alanında verimli geçtiği belirtilirken, son yılların en fazla palamut avlanan sezonunun yaşandığı bilgisi verildi.
Dönem boyunca 125 bin 980 ton hamsi avının gerçekleştiği, bunun yanında palamutun 49 bin 982 ton, istavritin 14 bin 930 ton, lüferin 5 bin 495 ton ve çaçanın 1 bin 162 ton olmak üzere avlandığı kaydedildi.
Su ürünleri yetiştiricilik üretiminin de büyümesini sürdürdüğünün belirtildiği açıklamada çipura, levrek ve alabalık üretim miktarlarının önemli oranlarda arttığı bilgisi verildi.
Türkiye’nin marka değeri olan Türk Somonu üretiminin bir önceki yıla göre yüzde 43 artarak 45 bin tona ulaştığı, iç ve dış pazarda talebin artmaya devam ettiği bildirildi.
Kirişci: Sizinle Gurur Duyuyoruz
Su ürünleri sektörünün önemine değinen Kirişci, son yıllarda yetiştiricilikten elde edilen üretime bağlı olarak sürdürülebilir artış eğilimi gösteren su ürünleri üretiminin, ihracattaki artışıyla birlikte dünyada dikkati çeken bir ivme yakaladığına dikkat çekti.
İmzalanan uluslararası anlaşmalarla balıkçı gemilerinin Atlantik’ten Hint Okyanusu’na kadar uluslararası sularda avcılık yaptıklarını belirten Kirişci, konuya dair bir de sosyal medya paylaşımında bulundu.
Sektörün ve üreticilerin her daim yanlarında olduklarının altını çizen Bakan, Twitter paylaşımında “Denizlerimizde, iç sularımızda ve uluslararası sularda rızkının peşinde olan balıkçı reislerimiz ile ülkemizin ihracatına ciddi oranda katkı sağlayan yetiştiricilerimize bir kez daha teşekkür ediyorum. Sizinle gurur duyuyoruz” ifadelerini kullandı.