Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Kirişci Duyurdu: Atıl Tarım Arazileri Kiralanacak!

Tarım ve Orman Bakanlığı, kent tarımının hayata geçirilerek şehirlerdeki ürün ihtiyacının aynı konumdaki üretimle karşılanacağını duyurdu. İşte detaylar;
Kirişci Duyurdu: Atıl Tarım Arazileri Kiralanacak!
HABER GİRİŞ

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci bugün gündemdeki konulara ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Kent tarımının gelişmesi için çalışmaların sürdüğünü söyleyen Kirişci, bu sayede enerjiden ve zamandan tasarruf edileceğini, küresel ısınma etkilerinin de azalacağını vurguladı.

Çiftçilerin işaret eden Kirişci, tarım ürünlerinin coğrafyaya uygun ekimini yapması gerektiğini belirtti. Çiftçi Kayıt Sistemi’ne de değinerek, bu şekilde zaman kaybetmeden kayıtların internet ortamından yapılabildiğini bildirdi.

Kirişci açıklamasında, atıl arazilerin de projeler kapsamında değerlendirileceğini ve kent tarımının geliştirilmesi için çalışmaların devam ettiğini aktardı.

Kentin İhtiyacı Kentte Üretilmeli

İstanbul’un Türkiye’de üretilen sebze ve meyvelerin yüzde 25’ini tükettiği paylaşılarak, 270 bin aracın ürünlerini İstanbul’a taşıdığı iletildi. Bu durumun, araçların 140 milyon kilometre yol kat ettiği varsayılarak 117 bin ton karbondioksit salmasına sebep olduğu açıklandı.

Gıda enflasyonuna da değinen bakan, gıdadan dolayı insanların sektöre farklı baktığını söyledi. Kentin ihtiyacının kentte üretilmesi gerektiğini savunarak, Antalya’dan İstanbul’a 700 kilometre yol kateden ürünleri anımsattı.

GCM Yatırım Banner

Pandemi ve Savaş Üreticilere Fırsat Yarattı

Kirişci, “Gıda konusu uzunca bir dönem ithal ikamesiyle sağlanacak bir şey gibi göründü. Sonradan fark edildi ve gıda son derece stratejik. Dünya bir anda panik oldu. Gıda milliyetçiliği kavramı çıktı.” diyerek ülkelerin kendi üretimleri ile yetinebileceklerini düşündüğünü öne sürdü.

Üreticinin pandemi ve savaş döneminde fırsat yakalandığını düşünen Kirişci, yaşanılan süreçte üretim ve tedarik zincirinde bir aksaklık olmadığının altını çizdi. İhracat yapıldı ve artırıldı.

Tarım Cepte Uygulaması Hayata Geçiyor

Tarım Bakanlığı’nın 5 faaliyetini e-Devlet’e taşındığını hatırlatan Kirişci, 1 Ekim itibarıyla üreticilerin cep telefondan girip kayıtlarını gerçekleştirdiğini kaydetti. 6 günde yaklaşık 104 bin başvuru ve giriş olduğunu ve bu yılın sonunda da Tarım Cepte uygulamasının hayata geçirileceğinin bilgisini verdi.

Kirişci, “Kırsaldan kente göçle başlayan, mirasla da iyice köpüren, hiç de olumlu olmayan bir gelişme. Bir karış toprak çok kıymetli hale geliyor.” dedi.

Tarım Arazileri Boş Kalmayacak

Toprakların boş kalmasının kabul edilemeyeceğini ve bunun atıl kapasite anlamına geldiğinin altını çizdi. Arsaların boş kalmasına müsaade edilmeyeceğinin ve bunun için çalışmaların sürdüğünün bilgisini verdi. Tarım arazilerinin kiralanması formülünün bunlardan biri olduğu paylaşıldı.

Tarımla ilgili bu zamana kadar 12 kanunun çıkarıldığının bilgisini veren Kirişci, Türkiye’de daha önce tarım kanunu olmadığını söyledi. Türkiye’nin hala darbeci zihniyeti taşıyan anayasa hükmünün altında kaldığına dikkat çekti. Kirişci açıklamasında, muhalefeti anayasa değişikliğine davet etti.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/1Ç Kar/Zarar 34.76%/65.24%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın