Dün açıklanan enflasyon verilerinin ardından kira artış oranı da belli oldu. Yüksek enflasyonun en çok etkilediği gruplar arasında kiracılar öne çıkarken yüzde 25 zam sınırının kaldırılması ve enflasyona odaklı tavan fiyat uygulamasına geçilmesi, endişeleri artırdı.
Temmuz itibarıyla konut ve iş yeri kiralarında tavan fiyat 12 aylık ortalamaya göre hesaplanırken son veriye göre kira artışlarında uygulanacak tavan zam oranı yüzde 64,91 olarak gerçekleşti.
Kiracı ve ev sahibi hakları konusunda tartışmalar sürerken Tunç Şatıroğlu, konuyla ilgili değerlendirmesiyle dikkat çekti.
Türkiye’nin takip edilen isimlerinden Tunç Şatıroğlu, bugün X hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:
“Kira artışına yüzde 25 sınır koyunca rüzgar ekildi şimdi fırtına biçiliyor. Bir de üstüne akıllanmayıp, mülkiyet hakkına tecavüzle kiraya verilmeyen konut için ev sahibine ceza kesilmeye başlanırsa fırtına ekilir, kusursuz fırtına biçilir. Eskiden televizyonda gelin şunu yapalım diye programlar olur sonra “burada yapılmışı var” diyerek yapılmak istenen şeyin bitmiş hali gösterilirdi. Arjantin’de yapılmışı var. Aklınızı kullanın.”
Daha önce yaptığı paylaşımda ise Arjantin’deki uygulamadan bahsetti.
Arjantin’de kira sözleşmelerinin Arjantin Pesosu ile yapılmak zorunda olduğunu ve liraya yılda bir defa zam yapılabildiğini belirten Şatıroğlu, ülkede enflasyonun olduğundan daha düşük gösterildiğinin ortaya çıktığını aktardı.
Arjantin’de bir kira sözleşmesi en az 3 yıllık yapılırken bunun sonuncu olarak birçok konut boş kaldı ve Buenos Aires’te kiralık konut bulmak imkansız hala geldi.
Başkan Milei 29 Aralık’ta sözleşmedeki bu kısıtlamaları kaldırdı. Kira sözleşmesindeki yasaklar kalkınca kiralık konut sayısının yüzde 211,9 arttı ve kiraların reel anlamda yüzde 26,6 düştüğünü kaydederek şu ifadeleri kullandı:
“Ekonomi yönetimi eğer kiralık konut sorununu çözmeyi ve kiraların reel anlamda düşmesini istiyorsa Arjantin’den ders almalı ve ev sahibi düşmanı anlayışı en kısa sürede terk etmelidir. Ekonomi yönetimi yanlış yoldadır. Sözleşmedeki kısıtlamalar güya kiracıyı korumak için konmuş olsa da neticede daha yüksek kiralara ve kiralık konut bulunmasının zorlaşmasına sebep olmaktadır. İlim Arjantin’de bile olsa gidip onu alınız.”