Barınma krizine dönüşen konut kiralarındaki artış ve beraberinde gelen zam sınırı kiracı ile ev sahibi arasındaki ihtilafı her geçen gün farklı boyutlara taşıyor. Gelinin noktada kiracı, mahkemelik olsa da tahliyesinin uzun zaman alacağını bildiği için bu kez farklı yollar denemeye başladı.
Ev sahibi ile kiracı arasında yaşanan anlaşmazlıklar ülke geneline yayıldığı ve dava süreçleri 3 yıla kadar uzandığı için artık kiracılar evden çıkmak için ödeme şartını öne sürüyor.
İstanbul’da yaşanan bir olayda kiracı, tahliyede ev sahibi ile uzlaşı sağlamak için 4 milyon TL talep etti.
Bir başka örnekte ise bir kiracının ev sahibine 150 bin dolarlık tahliye şartı sunduğu öğrenildi.
Son örnekler üzerinden yapılan yorumlarda bu kez fırsatçılık yapanın ev sahibi değil, kiracı taraf olduğu söyleniyor.
Sektördeki isimler, bu olayların artarak devam ettiğini, taraflar arasında çekişmelerin üst boyuta ulaştığını paylaşıyor.
Amaç Taşınmak Değil, Ev Satın Almak
Hürriyet’e konuşan Gayrimenkul Hukuku Uzmanı Avukat Hikmet Güngör, eskiden dükkanlar için ödenen hava parasının bugün ise konutlarda uygulandığı yorumunu yaptı.
Güngör, “Güncel durumda tahliye davası açan mal sahipleri davayı kazansalar bile dava süreci en az üç yıl sürmekte. Bunu bilen kiracılar maalesef bu durumu kötüye kullanabiliyorlar” diye konuştu.
Taraflar anlaşma sağlarsa ödeme yapmanın hukuki engel yaratmadığına dikkat çekerek, “Kiracı planlamadığı bir tahliye için taşınma masrafı, yeni ev için emlakçı komisyonu, depozito ödemesi yapacak. Bu nedenle bir bedel talep etmesi olağan” dedi.
Ancak son günlerde tahliye için konuşulan astronomik rakamların yeni bir daireye taşınmak yerine, ev satın almak anlamına gelindiğini vurguladı.