Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, olağan genel kurul toplantısında konuşarak ekonomiye yönelik değerlendirmeleri paylaştı. Küresel arz şoklarının etkilerini yitirmesi ve döviz piyasalarında görülen istikrarla birlikte enflasyonun ana eğiliminde normalleşme sürecinin başladığını aktardı.
Kavcıoğlu, gelecek dönemde Liralaşma Stratejisi çerçevesinde uyguladıkları politika bileşiminin sağlıklı kredi büyümesi, finansal istikrar ve finansman maliyet kanalıyla potansiyel üretimi desteklemeye devam edeceğini söyledi.
Bu doğrultuda fiyatlama davranışlarında ve enflasyon beklentilerinde iyileşme ile enflasyonda kalıcı olarak düşüşün sağlanacağını vurguladı.
2022 yılında pandeminin olumsuz etkilerine değinen Kavcıoğlu, arz talep dengesizliklerinin enflasyonu tarihi yüksek seviyelere çıkardığını belirtti. Bunun yanında Rusya-Ukrayna savaşı kaynaklı olumsuz jeopolitik gelişmelere rağmen Türkiye ekonomisinin kesintisiz olarak büyümeye devam ettiğini vurguladı.
“Liralaşma Stratejisi”
Bütüncül bir yaklaşımla oluşturdukları Liralaşma Stratejisi’ni uygulamaya koyduklarını, kısa vadede enflasyon ve fiyatlama davranışlarında döviz kuruna olan hassasiyeti gidermeye çalıştıklarını ifade etti.
Orta vadede ise üretim ve ihracatı desteklemek suretiyle cari işlemler dengesini güçlendirmeyi hedeflediklerini kaydetti. Bu amaca yönelik olarak devreye aldıkları makroihtiyati araçlar ve kur korumalı mevduat ürünleriyle bankacılık sektörünün hem varlık hem yükümlülük tarafında liralaşma sürecini başlattıklarını bildirdi.
Türkiye’de üretimi ve ihracatı artırarak cari işlemler dengesinde kalıcı iyileşmeyi sağlayacak finansal koşulların oluşumu açısından ise hedefli kredi anlayışını benimsediklerini belirtti.
Liralaşma stratejisi uygularken faiz indirimleri ile birlikte finansal istikrar ve fiyat istikrarı üzerindeki riskleri kontrol etmek için makroihtiyati politika setini hedefli kredi anlayışı çerçevesinde güncellediklerini aktardı.
“346 milyar TL Reeskont Kredisi”
Kavcıoğlu, 346 milyar TL reeskont kredisi kullandırıldığını dile getirdi ve reeskont kredilerine erişimin kolaylaşmasının geçmiş yıllara göre arttığını söyledi.
2021 yılında yaklaşık 1.900, 2022 yılında ise 5.972 KOBİ’nin reeskont kredilerinden yararlandığını paylaştı.