Suudi Arabistan, Yemen, Libya, Bahreyn, Mısır, Maldivler ve Birleşik Arap Emirlikleri Katar ile olan diplomatik ilişkilerini kestiklerini duyurdu. Bu 7 ülke tüm hava ve deniz sahalarını Katar’a kapattı. Ayrıca tüm Katarlı diplomatların da 48 saat içerisinde ülkelerini terk etmelerini istediklerini bildirdi. Katarlı vatandaşlar için bu süre ise 14 gün olarak belirlendi.
Bu sabah saatlerinde ilk olarak Bahreyn, Katar’la diplomatik ilişkilerini kestiklerini belirten bir açıklama yaptı. Ardından diğer ülkelerden de sırayla aynı açıklama geldi. Son olarak Maldivler’in de bu kararı almasının ardında yatan gerekçe; Katar’ın terörizme destek vermekle suçlanmasıydı. Özellikle Suudi Arabistan, bir süredir Katar’ın terör örgütlerine destek verdiği ve İran’la işbirliği yaptığı yönünde açıklamalar yapıyordu. Körfez ülkelerinin sunduğu bir diğer iddia ise, Müslüman Kardeşler ve DAEŞ’e maddi destek sağladıkları yönünde oldu.
Kriz Ne Zaman Başladı? Katar İddialara Ne Cevap Verdi?
Katar krizi aslında bir günde meydana gelen bir durum değil. Barsa Körfezi’ndeki ülkelerin arasında uzunca bir zamandır devam eden gerginlik, bu sabah çok sert bir kararla sonuçlandı. Ancak gerilimin asıl başlama noktası, Donald Trump’ın bu bölgeye yaptığı ziyaret sonrasında gerçekleşti. Deyim yerindeyse Trump’ın ziyareti fitili ateşlemiş oldu. Trump’ın 2 hafta önce yaptığı ziyaretlerde, İran’ın terör örgütlerini destekleyen bir ülke olduğu konuşuldu. Aynı dönemde İran, Hizbullah ve Hamas’ın bir terör örgütü olmadığını, sadece direnişçi topluluklar olduğunu savunmuştu.
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad el-Sani görüşerek, teröre karşı işbirliği yapma konusunda anlaşmaya vardı. Bu anlaşmanın yapılmasının ardından, Katar resmi haber ajansı web sitesinde, Katar Emiri için ABD karşıtı ve İran destekçisi haberi yayınlandı. Ancak bu haber ajansın siber saldırıya uğramış olabileceğini düşündürdü.
Alınan karar ve yapılan suçlamalar için konuşan Katar Dışişleri Bakanlığı ise; “Önlemler haksız ve temeli olmayan iddia ve suçlamalara dayanıyor” yorumunu yaptı.
Krizin Ekonomiye Yansıması Nasıl Olur?
Daha açıklamaların yapılmasının ardından birkaç saat geçmesine rağmen yankıları duyulmaya başladı bile. Diplomatik kriz sonrasında Katar Borsası bir saat içinde %7.6 değer kaybetti. Katar’la tüm ticari ilişkilerin kesilmesi ve hava yolu şirketlerinin uçuşlarının durdurulması hiç kuşkusuz ülke ekonomisine darbe olacak.
Bu sabah itibariyle 49,94 dolardan işlem gören Brent petrol fiyatları, kriz sonrasında 50,50 dolara fırladı. Batı Teksas türü ham petrol ise varil başına 48.21 dolardan işlem görüyor.
Katar Krizi Türkiye’yi Nasıl Etkiler?
Bir dizi körfez ülkesinin Katar’la olan diplomatik ilişkilerini keserek, ambargo koyması Türkiye için de büyük sıkıntı yaratacak. Alınan bu karar Türkiye’yi iki arada bir derede bırakacak. Çünkü Türkiye’nin hem Katar’la hem de diğer körfez ülkeleriyle, tüm ilişkileri sorunsuz bir şekilde gidiyor. Olası bir Katar harekatında, Türkiye fazlasıyla zor durumda kalabilir.
Bunun yanında, körfez ülkelerin terörist olarak gördüğü Müslüman Kardeşler örgütüne, Türkiye bu gözle bakmıyor. Yani bu konu üzerine alınacak yeni bir karar da Türkiye’yi sıkıntıya düşürecektir. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise; yaşanan bu olaydan duydukları üzüntüyü dile getirerek, mevcut durumun düzelmesi için ellerinden geleni yapmaya hazır olduklarını belirtti.
Katar Krizine Twitter’dan Gelen Başlıca Tepkiler
Bir anda gündemin odak noktası olan Katar krizine sosyal medyadan tepkiler yağıyor. Bu olay bizim ilişkilerimizi de yakından ilgilendirdiği için birçok kişi Twitter paylaşımları ile düşüncelerini dile getirdi. İşte onlardan bazıları;
4 ülke "teröre destek" sebebiyle Katar'la ilişkisini kesti. Türkiye, 3 gün önce; Katar'la terör finansmanı araştırmasında işbirliğine girdi. pic.twitter.com/MUgXZVjPbx
— Cemal Okan Yüksel (@cemalokanyuksel) June 5, 2017
Biri Katar diğeri S. Arabistan yanlısı iki yazı yazmış köşe yazarları gazeteye hangisini göndereceklerine karar vermek için reisi bekliyor.
— Özgür Mumcu (@ozgurmumcu) June 5, 2017
'Arap Baharı' sonrasında Arap ülkelerinin Suriye ile ilişkilerini kesmesini sağlayan Katar şimdi ilişkilerin kesildiği ülke durumunda.
— H.Mahalli حسني محلي (@husnumahalli) June 5, 2017
Katar ile Suudi Arabistan arasındaki kriz Türkiye'yi de çok etkileyecek. Türkiye Katar ile Müslüman Kardeşleri ve ÖSO'yu destekliyor
— hikmet durgun (@hikmetdurgun) June 5, 2017
S. Arabistan'ın başını çektiği 5 Arap ülkesinin Katar'ı terörizm destekçisi ilan etmesine bizimkiler sus pus. Para ne tatlı şey bunlar için.
— İlyas Salman (@ilyassalmn) June 5, 2017
İsrail'e
Batılılara karşı
birleşemeyen Araplar
Katar'a karşı bileşti!
*
Dikkat!
Katar üzerinden
Türkiye'ye operasyon çekiliyor!— yusuf kaplan (@yenisafakwriter) June 5, 2017
Ücretsiz VİOP deneme hesabı açın ve 100.000 lira sanal para ile risk almadan nasıl yatırım yapacağınız öğrenin.