Ekonomide yaşanan olumsuzluklar vatandaşın temin ettiği temel ürünlere her geçen gün yansımaya devam ediyor. Ürünün üreticiden alındığı fiyat ile markette satışa sunulduğu fiyat arasındaki fark dikkat çekiyor. Hal böyle olunca Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar’dan konuya dair açıklama geldi.
TZOB Başkanı Bayraktar, Kasım ayında üretici ile market arasında en fazla fiyat farkının yüzde 236,8 ile marulda olduğunu söyledi. Markette 37 ürünün 29’unda fiyatların arttığını, 8’inde ise fiyat azalışının olduğunu kaydetti.
“Kasım Ayında En Fazla Fiyat Farkı Marulda Görüldü”
Bayraktar, maruldan sonra en fazla fiyat farkı görülen ürünün yüzde 210,5 ile kırmızı mercimeğin olduğunu söyledi. Sonraki sırada yüzde 209,8 ile elma, yüzde 180,6 ile maydanoz, yüzde 180,3 ile kabak, yüzde 180 ile havuç geldiğini ifade etti.
Buna göre üreticide 3 lira 75 kuruş olan marulun markette 12 lira 63 kuruşa satıldığı ifade edildi. Ayrıca 13 lira 84 kuruş olan kırmızı mercimeğin satış fiyatının 42 lira 97 kuruşa, 5 lira olan elmanın 15 lira 49 kuruşa çıktığı açıklandı.
“Tarımsal Ürün Arzının Azaldığı Bir Döneme Girildi”
TZOB Başkanı, markette en fazla artan diğer ürünün pirinç olduğunu söyledi. Pirinçte fiyat artışının yüzde 42,9 olduğunu bildirdi. Buna karşı markette fiyatı en fazla azalan ürünün yüzde 17,2 ile limon olduğu açıklandı.
Bunların yanında Bayraktar, tarımsal ürün arzının azaldığı bir döneme girildiğini kaydetti. Ayrıca tarımsal girdi fiyatlarındaki artışın ürün maliyetlerini yukarı çektiğini belirtti. Bu maliyet artışının tüketiciyi mağdur ettiğini söyledi. Bundan dolayı üreticinin gelirinin azaldığını ve üretimden uzaklaştığını açıkladı.
Ürünün üreticiden çıktıktan sonra markete gelene kadar fiyatların ciddi oranda arttığını vurgulayan Bayraktar, aşrı fiyat artışlarına çözüm bulunamadığını aktardı.
Kaynak: AA