Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Kasım ayı dönemine ilişkin finansal yatırım araçlarının reel getiri oranları raporunu yayımladı. Ekim’de aylık en yüksek getiriyi külçe altın, yıllık ise BIST 100 endeksi sağlarken, peki Kasım ayında en çok hangi yatırım aracı kazandırdı?
kolayca yatırım yapın
TÜİK raporuna göre Kasım’da aylık en yüksek reel getiriyi yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde yüzde 2,47, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde ise yüzde 2 oranıyla külçe altın sağladı.
Yıllık değerlendirmelerde en yüksek reel getiriyi Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 25,48, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 10,19 oranıyla yine külçe altın sağladı.
Üç aylık değerlendirmelerde külçe altın Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 1,14’le en yüksek reel getiriyi sağlarken, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 2,06 oranında yatırımcısına kaybettirdiği kayda geçti. Söz konusu dönemde Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.
Verilere göre altı aylık değerlendirmelerde BIST 100 endeksi Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 29,31, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 23,12 oranında yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı oldu. Yine aynı dönemde yatırımcısına en çok kaybettiren araç DİBS oldu.
Aylık değerlendirmelerde Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yatırımcıya, Euro yüzde 2,27 oranında reel getiri sağladı. Amerikan Doları yüzde 0,02 ve mevduat faizi (brüt) yüzde 0,54, BIST 100 endeksi yüzde 4,90, DİBS yüzde 5,85 oranında yatırımcısına kaybettirdi.
Yıllık değerlendirmelerde Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yatırımcıya BIST 100 endeksi yüzde 21,16, Euro yüzde 14,64 ve Amerikan Doları yüzde 8,18 oranında yatırımcısına reel getiri sağladı. Bunu aksine mevduat faizi (brüt) yüzde 19,37, DİBS yüzde 47,49 oranında yatırımcısına kaybettirdi.