Türk-İş tarafından her ay yapılan ve çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak için yapılan “Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması” yayımlandı. Araştırma, temel ihtiaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımasını da belirleme amacı taşıyor. Bu araştırmaya göre; Kasım ayında açık sınırının 1943 liraya yükseldiği sonucu elde edildi.
Kasım ayında 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı bin 943 lira olurken, yoksulluk sınırı 6 bin 328 liraya çıktı.Evli olmayan-çocuksuz bir çalışanın yaşama maliyeti ise aylık bazda 2 bin 385,11 lira olarak hesaplandı. Bu oran, Ekim ayında 2360 lira idi. Bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı açıklık sınırıdır. Yoksulluk sınırı ise gıda ile giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı şeklinde tanımlanmaktadır.
Buna göre; yılbaşına göre bugün, sadece mutfak harcaması için 334 lira daha fazla harcama yapma zorunluluğu doğdu. Yapılması gereken toplam harcama ise Kasım’dea 76 lira artarken, yılbaşına göre aile bütçesine gelen ek yük 1090 liraya ulaştı.
Araştırma illere göre de sonuçları vermektedir. Buna göre; Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı, Ekim ayına göre yüzde 1,22 oranında artış gösterdi. Yılın 11 aylık döneminde fiyatlardaki artış yüzde 20,81’e ulaşırken, gıda enflasyonunda 12 ay itibariyle artış yüzde 23,94 olarak hesaplandı.
Araştırma, fiyat artışları karşısında asgari ücretin dört kişilik bir ailenin asgari aylık gıda harcamasını karşılamaktan uzak olduğu belirtildi.Rapor, gıda fiyatlarındaki artışı da derinlemesine ele alıyor. Süt, yoğurt, peynir grubunda bazı marketlerde peynirde yapılan olumlu fiyat ayarlamaları dışında önemli bir fiyat değişikliği olmadığı gözlendi. Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat ürünleri grubunda ise, hesaplamada dikkate alınan kıyma ve kuşbaşı etin fiyatının değişmediği görüldü. Tavuk fiyatında da farklılık olmazken, balık fiyatında artış olduğu belirtildi.
Diğer bakliyat grubunda fiyat değişikliği olmazken, ortalama yaş sebze-meyve fiyatı, hesaplamaya esas alınan ürünlerdeki değişikliğe bağlı olarak bir miktar geriledi. Buna rağmen sıklıkla gündeme gelen patates ve kuru soğan fiyatının, Ekim ayına göre arttığı gözlendi. Özellikle kuru soğan fiyatının hastalık gerekçesiyle arttığı, patatesin de bu artışa eşlik ettiği açıklandı.
Ekmek fiyatındaki artış ise Kasım ayında da piyasadaki satış fiyatına yansımadı. Un ve irmik fiyatlarının aynı kaldığı; ama makarna, pirinç ve bulgur fiyatında bazı düşük tutarlı ayarlamalar olduğu görüldü. Ekim ayında fiyatı artan tereyağı ve margarinde değişiklik olmazken, zeytinyağı fiyatı Kasım ayında yine arttı. Ayçiçeği yağında ise fiyat değişikliği gözlenmedi.
Zeytin fiyatı, yeşil ve siyah zeytin ortalaması olarak Ekim ayı ile aynı seviyede kalırken, yağlı tohumlar genel itibariyle değişmedi. Ceviz, fındık, fıstık, ay çekirdeği gibi yağlı tohum ürünlerinden yalnızca fındığın fiyatında artış yaşandı. Şeker fiyatı ile birlikte bal, reçel, pekmez fiyatında da değişiklik yaşanmadı. Tuz fiyatında indirime gidilirken, çay ve ıhlamur fiyatı aynı kaldı. Salça fiyatı ise Kasım ayında arttı.
Ücretsiz VİOP deneme hesabı açın ve 100.000 lira sanal para ile risk almadan nasıl yatırım yapacağınız öğrenin.