ABD’nin uyguladığı ek vergiler, Çin’in misillemesi, Brexit ve dünyada yaşanan diğer krizlere bir yenisi eklenmek üzere. Avrupa’da başlayan CO₂ eksikliği, hem içecek hem de gıda sektörünü yeni bir krize sokabilir. Örneğin; Dünya Kupası heyecanının yaşandığı tüm Avrupa’da, karbondioksit eksikliği yaşanması bira üreticilerini zorlamaya başladı.
Gas World isimli ticaret gazetesi, Avrupa’nın karbondioksit tedarikini tehlikeye sokan bir tedarikçi olduğunu yazdı.Önümüzdeki haftalarda karbondioksit eksikliği nedeniyle büyük sıkıntılarla karşı karşıya gelinmesi muhtemel görünüyor. Bira ve et başta olmak üzere gıda – meşrubat sektöründe CO₂ eksikliği hissedilmeye başlandı.
Sorunun nedeni ise Avrupa’nın en büyük karbondioksit kaynaklarından 2 tanesinin onarım çalışması yapmasıdır.Avrupa Birliği’nin en büyük karbondioksit kaynaklarından bir geleneksel bir amonyak tesisidir. Kuzey Avrupa’da yer alan en büyük 5 gaz üreticisinden biri olan bu tesis, ilkbaharda bakım – onarım işlemleri için planlı olarak kapandı. Alternatif CO₂ kaynaklarından birisi de biyoetanol tesis; ama burası da yaz onarım çalışmaları için kapalı.
Avrupa’da CO₂ eldesi için kullanılan 2 tesisin kapalı olması ve tüketimdeki artış, eksikliğin iyice hissedilmesine neden oldu.Bira, soda gibi ürünlerin şişelenme aşamasında kullanılan karbondioksit, etin ambalajlanmasında da büyük bir öneme sahip. Dolayısıyla iki büyük sektörün sırf bu yüzden darbe alması mümkün görülüyor.
Heineken ve Coca-Cola’da da yakın zamanda tedarik kesintilerinin başlamasından endişe duyuluyor.Tesco’nun sahip olduğu gıda toptancısı Booker, bira ve elma şarabı tedarik etmeye başladı. Booker; barlar, restoranlar ve tüccar tarafından tercih edilen bir yer olurken, CO₂ eksikliği nedeniyle satışlara sınır getirdi. “10 kutu bira ve 5 şişe elma şarabı veya meşrubat” şeklinde bir kısıtlamaya giden Booker, karbondioksitin uluslararası alandaki eksikliği nedeniyle bunu yapmak zorunda kaldığını dile getiriyor.
Heineken’den bir sözcü ise yiyecek ve içecek sektörlerindeki birçok şirketin karbondioksit eksikliğinden kötü etkilendiğini söyledi.Sorunun çözülmesi için şirketler kendi çözümlerini üretmeye çalışıyor ve tedarik konusunda kendi üstlerine düşeni yaptıklarını dile getiriyor. Müşterilerin işlerini aksatmadan minimum oranlarla çalıştıklarını açıkladı. Birçok marka ise durumu “büyük eksiklik” olarak tanımladı.
Ücretsiz VİOP deneme hesabı açın ve 100.000 lira sanal para ile risk almadan nasıl yatırım yapacağınız öğrenin.