Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, medya kuruluşlarının Ankara temsilcileri ile The Ankara Otel’de düzenlenen toplantıda bir araya geldi. Yap-işlet-devret (YİD) modeli, kamu ihaleleri ve Kanal İstanbul ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Mevcut iktidar döneminde ulaştırma sektörüne toplamda 183 milyar dolarlık yatırım yapıldığını ve böylece üretime 1 trilyon doların üzerinde etki sağlandığını paylaşan Bakan Karaismailoğlu, yatırımların devam edeceği mesajını verdi.
Projelerde yatırım maliyetine değinen Karaismailoğlu, Osmangazi Köprüsü’nün 6,7 milyar dolar, Malkara-Çanakkale Otoyolu ve 1915 Çanakkale Köprüsü’nün 2,545 milyar avroyu bulan maliyetlerinde devlet kasasından ödeme yapılmadığını söyledi.
Karaismailoğlu, “Yavuz Sultan Selim Köprüsü, devletin kasasından 1 kuruş çıkmadan 2027’de devlete geçecek” dedi.
“Gelecek Yıldan İtibaren YİD Projeleri Kendi Kendini Destekleyecek”
Ulaştırma sektöründe projelerin devlet bütçesiyle yapılması halinde yapım maliyetine ek olarak işletme maliyetinin de karşılanacağını belirten Karaismailoğlu, enerji, zaman ve kaza maliyetlerinden elde edilen kazançların söz konusu maliyetlerin üzerinde olduğunu söyledi.
Gelecek yıldan itibaren YİD projelerinin kendi kendilerini destekleyeceklerini söyleyerek, Türkiye’nin bu alanda dünyanın en iyilerinden olduğunu ifade etti.
Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu’nun kamuoyu ve muhalefet gündeminde tartışma konusu yaratan YİD projeleri ile ilgili açıklaması ise şöyle:
“Diyorlar ki ‘maliyetler yüksek, 1 köprü yerine 3 köprü yaparsınız.’ Neye göre bunu söylüyorsunuz? 2,545 milyar avro 1915 Çanakkale Köprüsü’nün maliyeti. Bunu bugün ihale etseniz 3 milyar avrodan aşağı çıkmaz. Yatırımcı bunu yurt dışı finansmanıyla devletten bir kuruş almadan ülkeye değer olarak kazandırdı. Bu, Türkiye’nin projesi oldu. Bunu da 12 yıl işletecek.”
“YİD Bütçeye Kaynak Sağlamak Açısından Önemli”
“Attığımız taş ürküttüğünüz kurbağaya fazlasıyla değdi” diyen Karaismailoğlu, 37,5 milyar dolarlık yatırım bütçeden yapılmış olsaydı Tokat ve Rize-Artvin Havalimanlarının, Kömürhan Köprüsünün yapılamayacağını söyledi.
YİD projelerinin ilerleyen dönemde bütçeye kaynak sağlamak açısından önemli olduğunu savundu.
“5’li Çete Hikayesinin Tamamı Uydurma”
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, YİD projelerindeki ihalelerin “5’li çete” olarak adlandırılan; Cengiz Holding, Limak Holding, Kalyon Grup, Kolin Holding ve Makyol Grubu’nu kapsayan şirketler için açıldığını iddia etmişti.
Karasimailoğlu, muhalefet liderinin iddialarını reddederek “tamamı uydurma” dedi. Bakanın açıklaması şöyle:
“Bizim özelde yap-işlet-devret projelerini kastediyorlarsa, burada 30’un üzerinde firma var, burada da hiçbir kısıtlama yoktur. Çanakkale Köprüsüne 17 firma teklif verdi. Diyelim yaklaşık 30’un üzerinde firma var, bunların da limitleri yaklaşık birbirine eşittir.”
“Dünyada İstanbul Havalimanından Daha Fizibil Bir Proje Yok”
Karaismailoğlu, yolcu sayılarının düşük kaldığı İstanbul Havalimanı hakkında açıklama yaptı.
Kovid-19 kısıtlamaları nedeniyle yolcu sayılarının beklenenin altında kaldığını söyleyerek kısıtlamaların kalkmasıyla artıya geçeceği garantisini verdi.
Bu projenin de devlet kasasından harcama yapmadan hayata geçirildiğine işaret ederek; “Bütün dünyada İstanbul Havalimanı’ndan daha fizibil bir proje yoktur” dedi.
Atatürk Havalimanına da değinerek aynı bölgede kısa mesafede havalimanının hizmet vermesine gerek olmadığını söyledi.
Karaismailoğlu’nun Atatürk Havalimanı yorumu şöyle:
“İkisi de açık kalsın diyenlere Allah akıl, fikir versin. Bölgede iki havalimanının hizmet vermesi, onun işletme maliyetlerine katlanmak ancak bu işi eleştiren malum zihniyetin düşünebileceği ya da kafasından uydurabileceği bir şeydir.”
“İstanbul Halkını Birilerinin Keyfine Bırakacak Halimiz Yoktu”
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) devredilen metro hatları hakkında açıklama yapan Karaismailoğlu, 260 kilometrelik metro hattının 80 kilometresini oluşturan Marmaray’ı bakanlığın işlettiğini söyleyerek, “İstanbul halkını birilerinin keyfine bırakacak halimiz yoktu” dedi.
Bakan, yaptığı açıklamada; “Ortada hiçbir icraatın olmadığı bir yerel yönetim var. Maalesef devlet, belediyelere bölgesindeki ihtiyaçları karşılaması için bütçe veriyor ama ortada bir yatırım yok, para da yok. Onu da seçimler geldiğinde vatandaşımız soracaktır” şeklinde konuştu.
“Kanal İstanbul Olmazsa Olmazlarımızdan”
Kanal İstanbul projesinin iptali üzerine uzun tartışmalar sürmüştü. Kanal İstanbul’a ihtiyaç olup olmadığı ile ilgili soru üzerine Karaismailoğlu, “Kanal İstanbul olmazsa olmazlarımızdan bir tanesi” dedi.
Kanal İstanbul’un ana ihalesinin yapılacağı tarih ile ilgili “Dünyanın bu işte tecrübeli en büyük altyapıları, deniz yapıları yapmış firmalarla görüşmelerimiz devam ediyor” şeklinde ifadede bulundu.