Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Başkanı Ahmet Güleç bugün yaptığı açıklamada mobilya sektöründe yaşanan maliyet artışlarına ve ekonomik zorluklara dikkat çekti. Sektör durumunu değerlendiren Güleç, son yıllarda ham madde ve işçilik maliyetlerindeki artışın mobilya üretimini etkilediğini belirtti.
Mali politikalara destek verilmesi gerektiğini vurgulayarak, geçen sene sonuna kadar fiyat artışlarına gidilmediği ve sonrasında ise agresif fiyat artışlarından kaçınıldığını ifade etti.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine işaret eden Güleç, sektörde yaklaşık 50 bin mobilya imalatçısının doğrudan 250 bin kişiye istihdam sağladığını anımsattı.
Sektörde ihracatın 5,2 milyar dolar seviyesine çıktığını dile getirerek, ancak iç piyasada 2023’te yüzde 15’lik bir satış kaybı yaşandığını ve ihracatta da kısmi bir gerileme olduğunu bildirdi.
İç Piyasadaki Satışlar Dengelenmeli
Küresel ekonomideki zorluklara da dikkat çeken Güleç, iç piyasada satışların dengelenmesinin ve maliyetlerin yönetilmesinin sektöre büyük destek sağlayacağını ifade etti. Bu noktada, kredi kartıyla taksit sayısının artırılmasının mobilya sektörü için önemli bir çözüm olabileceğini öne sürdü.
Mobilya alım kararlarının zor olduğunu ve yüksek enflasyonun karar verme sürecini yavaşlattığını dile getiren Güleç, son aylarda iç piyasa mobilya satışlarının yüzde 15 gerilediğini kaydetti.
Güleç, kredi kartıyla alışverişlerde taksit sayısının en az 12’ye çıkarılması gerektiğini vurguladı. İdeal olarak ise 18 taksit istediklerini dile getirdi.
Açıklamasında, taksit sayısının artırılması için Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan’a mektup gönderdiklerinin altını çizdi.
KAYNAK: AA