
Şu sıralar tüm ülkenin gündemini meşgul eden, hükümet ile muhalefet arasında sıcak tartışmaların çıkmasına sebep olan Kanal İstanbul hakkında Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan’dan açıklama geldi.
Bakan Turhan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan 2008 yılında, İstanbul Boğazı’na alternatif bir deniz yolu geçişi için araştırma talimatı aldıklarını belirtti. Karayolları Genel Müdürü olduğu dönemde kamuoyu ile paylaşılmadan detaylı etüt çalışmaları yaptıklarını ve proje için 5 koridor belirlediklerini anlattı.
Bakan Turhan, Kanal İstanbul için en rahat ve güvenilir koridorları tespit ettiklerini söyledi.Uzun zamandır yapılan çalışmalar neticesinde bu 5 koridor; Silivri-Karacaköy, Silivri-Durusu, Büyükçekmece-Durusu, Küçükçekmece-Durusu ve Küçükçekmece-Ağaçlı olarak belirlendi. Söz konusu proje ile deniz trafiği sorununun ortadan kalkacağını söyleyen Turhan, aynı zamanda deprem riski olup da evini bırakıp gitmek isteyenler için cazip bir alan haline geleceğini aktardı.
İstanbul’un marka değerinin kentsel dönüşüm ve Kanal İstanbul projeleri ile artacağını söyleyen Turhan bu hususta da Cumhurbaşkanı’ndan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na talimat verildiğini söyledi. Yıllık 25 bin geçiş kapasitesi olan su yolundan, takip mesafesinin kısaltılması suretiyle 41 bin geçiş olduğunu açıkladı.
Aynı sistemi Atatürk Havalimanı’nda uyguladıklarını belirten Turhan, “1200 olan iniş kalkış kapasitesini uçakların seyir iniş kalkış arasındaki sınırları son limitinde kullanarak 1400’lere 1500’lere çıkarıyorduk.” şeklinde açıklamada bulundu. Kanal İstanbul’u kullanan insanların güvenli bir şekilde geçişlerinin sağlanmasının temel amaçları olduğunu belirterek, geçiş kapasitesinin boğazın 3 katına yakın olacağını sözlerine ekledi.
Kanalın etrafında gemilerle sürekli haberleşme kurulup, deniz trafiği kontrol edilecek.Geliştirilecek bu sistem sayesinde deniz ulaşımının aksamaması konusunda üstün bir çalışma sergileneceğini söyleyen Ulaştırma Bakanı, deniz kazalarının yarattığı zararları ve şirketlerin ödemek zorunda kaldığı tazminatları sıraladı. Tüm bu faktörlerin etkisiyle projenin tamamen emniyetli geçiş sağlayacağını söyledi.
Gemilerin özelliğine, büyüklüğüne ve bekleme süresine bağlı olarak alınacak ücretlerin değişeceğini, bir deniz aracı kirasının ise günlük ortalama 50 bin – 120 bin dolar arasında değişiklik gösterdiğini kaydetti. Kanal İstanbul’dan geçecek gemilerden yolda en az 1 milyar dolar gelir elde edilmesinin beklendiğini söyledi.
2030 yılında 50 bin, 2050’de 70 bin, 2080’de ise 80 bin geminin geçiş yapmasının öngörüldüğünü dile getirdi. 2050 yılına gelindiği zaman yıllık ortalama 5 milyar dolar gelir elde edileceğini söyleyen Turhan, bunun ülkemiz için çok ciddi bir gelir olacağını ifade etti.