
2011 yılında Haliç Kongre Merkezi’nde o dönem Başbakan olan Recep Tayyip Erdoğan tarafından tanıtılan Kanal İstanbul’da son aşamaya gelindi. “Çılgın proje” olarak da adlandırılan Kanal İstanbul’un, Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporuna son şekli verilmesi amacıyla iki gün sonra toplantı düzenlenecek.
İstanbul’un Avrupa Yakası’nda, Küçükçekmece Gölü’nden başlayıp, Terkos Gölü’nün doğusundan Karadeniz’e kadar ulaşan projenin uzunluğu 45 kilometre olurken, toplam bedelinin 75 milyar lira civarında olduğu açıklandı.
Kanal İstanbul’un ÇED raporuna son şeklini vermek için 1. İnceleme Değerlendirme Komisyon toplantısı yapılacak.28 Kasım’da yapılacak olan toplantıda; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile ilgili kurumların yetkilileri bulunacak. Katılan kurum ve kuruluşların görüşleri alınarak, projenin ÇED raporuna nihai şekli verilecek.
75 milyar lira harcanan projenin yer aldığı güzergahta bulunan kurumlara ait mevcut altyapı kavramsal deplase çalışmaları da daha önce hazırlandı. Kamu özel işbirliğiyle hayata geçirilmesi planlanan proje kapsamında; 2 adet demir yolu, 2 metro geçişi ve 7 karayolu köprüsü yapılması amaçlanıyor.
Bundan 8 yıl önce duyurulan projenin adı ilk başlarda gizli tutulmuştu.Söz konusu projeye benzer çalışmaların 16. yüzyıldan bu yana defalarca gündeme geldiği biliniyor. İstanbul’un geleceğini tamamen değiştireceği söylenen proje somut bir şekilde 2011 yılında tanıtıldı.
45 kilometre uzunluğundaki güzergahta yapılacak olan projenin beş yıl içinde inşaat çalışmalarının tamamlanacağı ve 100 yıl şehre hizmet vereceği belirtilmişti. Ancak sağladığı avantajlar kadar elbette ki eksi yönleri de mevcut.
Yapılan araştırma projenin tamamlanmasının ardından İstanbul’un kullandığı suyun %7 azalacağını ortaya koydu. Çıkan hafriyatın taşınması, iklimin değişmesi, doğal ekosistemin zarar görmesi, yaban hayatlarının yok olup ormanların tahrip edilmesi de bu zararlar arasında yer alıyor.