
Son verilere göre tüm dünyada 367 bin üzerinde ölüme yol açan koronavirüs pandemisi, ekonomileri sarsmaya devam ediyor. Dünyanın en büyük ekonomisi olan ABD dahi ilk çeyrekte yüzde 5 daraldığını açıklarken, halihazırda sorunları olan ülkeler de kısa vadede telafi edilemeyecek hasarlar yaratılıyor.
Kanada da Cuma günü yaptığı açıklamada ekonominin yılın ilk üç ayında Covid-19 nedeniyle 2009’dan bu yana en kötü çeyreklik performansını kaydettiğini bildirdi. Gayri safi yurtiçi hasıla, kısıtlamaların uygulanmaya başladığı Mart ayındaki yüzde 7,2’lik düşüş dahil olmak üzere yüzde 8,2 oranında azaldı.
2009’un ilk çeyreğinden bu yana en keskin daralmayı temsil eden düşüş, Mart ayındaki virüs tedbirlerinin yanında Şubat’ta ülkede yaşanan karışıklıkları yansıttı.
Hanehalkı harcamaları, 2020 yılının ilk çeyreğinde %2,3 azalırken bu şimdiye kadar kaydedilen en dik üç aylık düşüş oldu. Hükümetin nihai tüketim harcamaları, okul kapanışlarını ve kısıtlı hükümet yönetimini yansıtarak 2013 yılının ilk çeyreğinden bu yana görülen en büyük düşüşle %1.0’a geriledi.
İşletmeler, tedarik zinciri kesintileri nedeniyle tarım dışı stoklarda 3,7 milyar dolar değer kaybetti. Hem malları hem de hizmetleri etkileyen hanehalkı harcamalarındaki düşüşlerin geniş tabanlı olduğu bildirildi. Dayanıklı tüketim malları harcamaları %6,4 düşerek 1982 yılının ilk çeyreğinden bu yana görülen en keskin düşüşe işaret etti.
Yeni kamyon, kamyonet, spor araçlar, kullanılmış motorlu taşıtlar, yeni binek otomobillerin alımında önemli düşüşler meydana geldi. Yarı dayanıklı tüketim malları harcamaları yüzde 9,4 düşerek en büyük çeyreklik düşüşü temsil etti.
Dayanıksız tüketim malları ise tüketicilerin yiyecek-içecek stoklamasını yansıtarak yüzde 3,1 oranında artış gösterdi. Hizmetler için yapılan harcamalardaki düşüş, restoran-barların kapatılması ve seyahat-turizm kısıtlamalarına atfedildi.
BMO baş ekonomisti Douglas Porter, gayri safi yurtiçi hasıladaki ciddi düşüşün her Kanadalının deneyimini tam olarak yansıtmadığını dile getirdi.