Ülkenin istatistik kurumu tarafından Cuma günü açıklanan veriler, reel gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYİH) ilk çeyrekteki yüzde 2,1’lik düşüşün ardından ikinci çeyrekte yüzde 11,5 düştüğünü gösterdi.
İkinci çeyrek düşüş, üç aylık verilerin ilk olarak 1961’de kaydedilmesinden bu yana en dik düşüşü temsil ederken rakam, COVİD-19’un etkilerini yansıttı. Nitekim Nisan-Haziran dönemi, dünyanın çoğu diğer ülkesinde olduğu gibi Kanada’da da eşi benzeri görülmemiş önlemlere ev sahipliği yapmıştı.
Sonucunda hanehalkı harcamalarında keskin düşüşler olmuş, yatırımlar azalmış, turizm sektörü çökmüş, ticaret gerilemiş ve benzeri olumsuzluklar yaşanmıştı.
Dolayısıyla Kanada da diğer birçok ülke gibi ikinci çeyrekte rekor küçülme kaydederek GSYİH’sinin yüzde 11,5’lik düşüş bildirdi.Nihai yurt içi talep, ilk çeyrekteki yüzde 1,9 düşüşünü sürdürerek yüzde 11,1 düştü. Yıllıklandırılmış bir oranda ifade edildiğinde, reel GSYİH ikinci çeyrekte yüzde 38,7 düştü. Buna karşılık ABD’de reel GSYİH yüzde 31,7 düştü.
Çoğu GSYİH bileşeni, ikinci çeyrekte rekor bir düşüş kaydetti. Hanehalkı harcamalarında yüzde 13,1’lik düşüş olurken, iş yatırımı yüzde 16,2 düştü, ihracat hacmi yüzde 18,4 ve ithalat hacmi yüzde 22,6 düştü. Daha düşük ithalat ve tedarik zinciri kesintileriyle karşı karşıya kalan işletmeler, stoklarda 37,7 milyar dolar düşüş kaydetti.
Gerekli olmayan işletmelerin kapatılmasının, seyahat ve turizm kısıtlamalarının ve sınırların kapatılmasının etkilerinin büyük ticaret ortaklarının ekonomilerindeki keskin üç aylık düşüşlerle daha da kötüleştiği aktarıldı.ABD’de yüzde 9,1’lik düşüş olurken, İngiltere ekonomisinin %20,4’le küçüldüğü, Fransa’da 2Ç20 GYSİH’sinin yüzde 13,8 düştüğü, İtalya’nın yüzde 12,4 daralma yaşadığı ve Japonya’nın yüzde 7,8 gerilediği hatırlatıldı.
Yine de istatistik kurumu, Hükümetler tarafından pandemiyi kontrol altına almak için alınan önlemler gevşetildikçe, ekonomik faaliyetin arttığı dolayısıyla üçüncü çeyrek GSYİH’sinin artmasının beklendiği bildirildi. Reasürans devi Swiss Re’nin son çalışması da Kanada’nın İsviçre’nin ardından dünyanın en dayanıklı ekonomileri arasında ikinci sırada yer aldığını gösterdi.
Ayrıca Temmuz ayına ait ön verilerin, GSYİH’de yüzde 3’lük bir artış öngördüğü eklendi. Ekonomistler, bunun Kanada ekonomisi için en kötüsünün bittiğini gösterdiğini söyledi.
RFI’nın haberine göre CIBC analisti Royce Mendes bir araştırma notunda ikinci çeyreğin Kanada ekonomisi için unutulacak bir dönem olduğunu dile getirdi.Canada: le PIB a dégringolé, mais des signes encourageants apparaissent https://t.co/eCpyGe6F0c pic.twitter.com/RYiaL3lZYL
— RFI (@RFI) August 28, 2020
“GSYİH’deki düşüş daha önce görülmemiş büyüklükte ve muhtemelen Büyük Buhran’dan bu yana görülen en kötü performanstı” diyen analist, Temmuz’a kadar devam eden sağlam ivme ile ikinci çeyreğin sonunda işlerin iyiye gittiğini belirtti.
Scotiabank Economics Başkanı Derek Holt da pandeminin başlangıcında işini kaybeden üç milyon Kanadalının yarısından fazlasının kısıtlamalar hafifletildikçe işe geri döndüğünü kaydetti. Kanada ekonomisinin üçüncü çeyrekte beklenenden hızlı toparlanabileceğini de öne sürdü.
Ancak kıdemli TD ekonomisti Brian DePratto, aşının yokluğunda birçok sektörün mücadeleye devam edeceği konusunda uyardı. “En kötüsünü atlatmış olabiliriz, ancak yine de normale giden uzun bir yol var” dedi.