Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Kamu Kurumlarının Hisseleri Varlık Fonu’na Devredildi

Varlık Fonu'na devredilen bazı kamu şirketlerinin yönetimleri ve büyüme stratejileri gibi durumlar onaylanıyor. Peki, varlık fonu, amacı ve işleyişi nedir?
Kamu Kurumlarının Hisseleri Varlık Fonu’na Devredildi
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Türkiye’de bazı kamu kurumlarının hisseleri varlık fonuna devredildi. Aralarında Ziraat Bankası, BIST, PTT, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Türksat, ETİ Maden, Çaykur ve BOTAŞ gibi kuruluşların yer aldığı birçok şirket hisselerinin yönetimi, Türkiye Varlık Fonu’na aktarıldı. Konuyla ilgili açıklama yapan Başbakanlık, söz konusu şirketlerin mevcut düzeninin sürdürüleceğini ifade etti. Bahsi geçen mevcut düzen ise; şirketlerin yönetimleri, işletme politikaları, yatırım ve büyüme stratejileri, ilgili ortaklarıyla yapılan anlaşmalar gibi birçok konuyu barındırıyor.

Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketi; yurt içinde kamuya ait varlıkları ekonomiye kazandırmak, şirketlerin sermaye piyasalarında çeşitlilik ve derinliğine katkı sağlamak, dış kaynak temin etmek, büyümeye ve büyük ortaklıklara yardımcı olmak amacıyla kurulmuştur.

Türkiye Varlık Fonu’nun kuruluşu ile ilgili Resmi Gazete’de yayımlanan kanun için tıklayın.

Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Kurulu’na Kimler Atandı?

Png;base64,iVBORw0KGgoAAAANSUhEUgAAABAAAAAJCAQAAACRI2S5AAAAEElEQVR42mNkIAAYRxWAAQAG9gAKqv6+AwAAAABJRU5ErkJggg==Başbakan Binali Yıldırım tarafından onaylanan atamalarla birlikte, Türkiye Varlık Fonu Yönetim Kurulu üyelerinde değişiklik yapıldı. Daha önce başkanlığını Mehmet Bostan’ın yürüttüğü kurula; Yiğit Bulut, Himmet Karadağ, Kerem Alkin ve Oral Erdoğan gibi isimler atandı.

Varlık Fonu Nedir? Nasıl Çalışır?

Png;base64,iVBORw0KGgoAAAANSUhEUgAAABAAAAAJCAQAAACRI2S5AAAAEElEQVR42mNkIAAYRxWAAQAG9gAKqv6+AwAAAABJRU5ErkJggg==Varlık Fonu’na devredilen şirketleri ve değişen Yönetim Kurulu üyelerini söyledikten sonra, gelelim varlık fonunun ne olduğuna. Eminim birçok kişi varlık fonu nedir, nasıl çalışır, amacı nedir, nerede kurulmuştur vs. gibi birçok sorunun cevabını merak ediyor. Şimdi dilerseniz kafanızdaki soru işaretlerinin yanıtlarını vermeye çalışalım.

GCM Yatırım Banner

Varlık Fonu Nedir?

Varlık fonunu en yalın haliyle tanımlayacak olursak; çeşitli finansal varlıklara yatırım yaparak gelirini artırmayı hedefleyen, devletin yönetimi altında çalışan fonlardır. Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketi, devletin sahipliğinde veya yönetiminde olan bazı kamu kurumu varlıklarının ekonomiye katkı sağlaması, dış kaynak temin edilmesi, büyük ölçekli yatırımlara zemin hazırlayarak büyümeye teşvik edilmesi amacıyla kurulmuştur.

Varlık fonunun gelirini bütçe fazlalığı oluşturmaktadır. Başka bir ifadeyle; bir ülke bütçe fazlası veriyorsa, bunu verimli bir şekilde değerlendirmek ister. Eğer bir ülke bütçe fazlası veriyorsa; harcamalarını artırabilir, borçlarını daha erken bir tarihte ödeyebilir, vergileri düşürebilir veya varlık fonu oluşturabilir. Oluşturulan varlık fonuna bu bütçe fazlası aktarılır ve gelecek kuşaklar için, daha rahat, sıkıntısız günler oluşturulması amaçlanır.

Varlık Fonu Nasıl Çalışır?

Varlık Fonu Yönetim Kurulu, en az beş üyeden oluşan bir ekiple yönetilmektedir. Yönetim Kurulu Üyeleri ise Başbakan tarafından atanır. Yeni kurula hangi isimlerin atandığından az önce bahsetmiştik. Yeni kararla oluşturulan Varlık Fonu 50 milyon TL sermaye ile kurulacak ve sermayesi Özelleştirme Fonu’ndan sağlanacak. Varlık fonu; bütçe kısıtlamaları ve parlamentonun sıkı denetimi altında olan fon yönetimlerinin rahatlamasını sağlar.

Varlık Fonunun Amacı Nedir?

Varlık fonu iki amaçla kurulur. Öncelikli amacı, ülke ekonomisinin var olan konjonktürel etkilerden korunarak istikrarlı bir şekilde ilerlemesini sağlamaktır. İkinci ve önemli amacı ise gelecek kuşaklara daha yaşanabilir bir ülke bırakmaktır.

Varlık Fonu Nerede Kurulur?

Varlık fonu hem Merkez Bankası kontrolünde hem de ayrı bir şirket halinde kurulabilir. Özel bir şirketin bu işi yapabilmesi için, güven sınavından her defasında başarıyla geçmiş olması ve piyasanın gözünde lekesiz olması gerekmektedir. Ancak Merkez Bankası, normalde de rezervlerini değerlendirirken buna benzer işlemler yaptıkları için, konuya daha hakimdiler. Bu yüzden Varlık Fonu Yönetimi genelde, Merkez Bankası nezdinde kurulmaktadır.

Fitch’den Etkilenmeyen BIST Yükselişini Sürdürüyor

Png;base64,iVBORw0KGgoAAAANSUhEUgAAABAAAAAJCAQAAACRI2S5AAAAEElEQVR42mNkIAAYRxWAAQAG9gAKqv6+AwAAAABJRU5ErkJggg==Geçtiğimiz günlerde, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye’nin kredi notunu “yatırım yapılabilir” seviyesinin altına indirmişti. Ancak bu olumsuz gelişme Borsa İstanbul’u etkilemedi ve yaklaşık 21 ayın en yüksek seviyesine çıktı. Borsa İstanbul BIST 100 Endeksi, bu hafta %5,44 değer kazanarak, 88.389,50’ye tırmandı. Bu yükselişle birlikte, 2016 yılı sonu itibariyle, yatırımcısına %13,12 oranında getiri sağlamış oldu.

ABD ekonomisindeki büyümenin, dünya ekonomisine de büyük katkı sağlayacağını söyleyen Meksa Yatırım Araştırma Müdürü Eren Can Ümüt; “Bu olumlu fiyatlamaya yurt içinden ciddi bir katkı görünmemesine rağmen küresel hisse senedi piyasalarında oluşan pozitif hava ile alımların güçlendiğini gördük” şeklinde görüş bildirdi.

Borsa İstanbul’un MSCI gelişmekte olan ülke piyasalarına göre %35 daha ucuz olduğunu fakat, yaşanan son artışlarla birlikte bu farkın kapanmaya başladığını ifade etti. BIST 100 Endeksi’nin 91.700 seviyesini görmesinin çok uzak bir ihtimal olmadığını belirten Ümüt, önümüzdeki dönemin gündem maddesinin ülkemizdeki referandum ve ABD’deki Trump etkisi olacağını da sözlerine ekledi.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/1Ç Kar/Zarar 34.76%/65.24%
Hesabınızı şimdi oluşturun!
Kolay kayıt, hızlı işlem ve uzman analizlerle başarıya giden yolda lider adımı atın.