
Kalkınma Ajansları 2018 Yılı Genel Faaliyet Raporu’ndan elde edilen bilgiye göre kalkınma ajansları geçen yıl 1246 projeye finansal destek sağladı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda faaliyet gösteren bu ajansların temel amacı; iş ve yatırım ortamının geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapmak, rekabetin artırılması, gelişme potansiyelinin ortaya çıkarılması ve bölgesel gelişme farklarının en aza indirilmesi.
Türkiye genelinde 26 kalkınma ajansı faaliyet gösterirken, bunlar 2018 yılında binden fazla projeye 662,6 milyon lira finansman sağladı.Söz konusu ajanslar çalışmalarına ara vermeden devam ederken, yatırım fırsatlarının tanıtımı, strateji çalışmaları, mali ve teknik destekler ile ülkenin gelişmesine katkıda bulunmayı sürdürüyor. 2018 yılında 205 farklı konuda strateji ve planlama çalışması yapan kalkınma ajansları odak noktasına ekonomik ve sosyal gelişmeyi hızlandırıcı çalışmaları koydu.
2018 yılında 1246 projeye eş finansman da dahil olmak üzere 1 milyar TL’nin üzerinde bütçe ayrıldı. Proje teklifi çağrılarıyla destek almaya hak kazanan 1058 projeye 564,3 milyon TL bütçe ayrıldı. 2017 ve 2018 yılları arasında 14 güdümlü projeye 79,1 milyon TL destek verildi.
Söz konusu güdümlü proje uygulamaları geçen yıl yedi ajans tarafından yürütülürken, destek verilen güdümlü projeler arasında Erzincan, Manisa ve Düzce’de bulunan tesisler yer aldı.
Farklı alanlarda çalışmaların yürütüldüğü projeler arasında; Erzincan’da Süt İşleme Tesisi, Manisa’da Savunma Sanayisi Teknoloji Geliştirme Kümesi, Mardin’de Telkari Tasarım ve Uygulama Merkezi, Kayseri’de Uluslararası Fuarcılık ve Kongre Merkezi ve Düzce’de Nitelikli İstihdam ve Strateji Geliştirme Merkezi bulunuyor.
Yeni dönemde kalkınma ajanslarının desteklerini artırmak için yönetim danışmanlığı hizmetinin daha kapsayıcı bir hale getirilmesi hedefleniyor.Bu amaç doğrultusunda üniversiteler, sivil toplum kuruluşları, yerel yönetim aktörleri ve işletmeler olmak üzere birçok platforma büyük sorumluluk düşüyor. Kalkınma ajansları girişimci kültürünü yaygınlaştırmak amacıyla finansman ihtiyacı olan kişilerin de yanında olduğunu vurguluyor.
Özellikle katma değeri yüksek mal ve hizmet üreten işletmelere girişimci sermayesi desteğinin verilmesi ile firmaların küresel piyasalarda daha rekabetçi bir hale getirilmesi amaçlanıyor. Söz konusu çalışmaların bölgelerinde daha etkin bir hale getirilmesi amacıyla fizibilitesi hazır proje havuzlarının oluşturulacağı açıklandı.
Bu projelerin ise özel sektör, kamu sektörü veya uluslararası fonlardan yararlanması isteniyor. Önümüzdeki süreçte sosyal desteklerin de gözden geçirileceğini bildirilirken, önceliğin sosyal hayata katılımı artıracak projelere ve girişimlere ait olduğu ifade edildi.