Evet, pek çok kişinin ortak sorunu olan uyku probleminden bahsediyorum. Sonuçta; kaliteli uykunun hem bedenen hem de ruhen iyi hissedebilmek için ne kadar önemli bir unsur olduğunu hepimiz biliyoruz, diye düşünüyorum. Çünkü yenilenmek ve enerji toplayabilmek için kaliteli bir uykuya ihtiyacımız var. Azıcık uykusuz kaldığımızda bile kendimizi yorgun hissetmemiz, dikkatimizi yapacağımız işe veremeyişimiz işte tam da o ihtiyacın doğru şekilde karşılanmamasından kaynaklanıyor. Peki, neden o ihtiyacı doğru şekilde karşılayamıyoruz?
Aslına bakarsanız; bunun altında bir sürü farklı neden olabilir. Örneğin; iş hayatında aşırı stres yaşıyor olabilirsiniz. Ya da o gün haddinden fazla yorulmuş olabilirsiniz. (Hani “yorgunluktan uyuyamadım” derler ya işte o durumdan bahsediyorum!) Veya kafanıza takılan bir şey uyumanıza engel oluyordur. Eşinizle tartışmanız, kredi kartı borcunuzun beklediğinizin çok üzerinde gelmesi, arkadaşınızın durumuna üzülmeniz ya da herhangi başka bir şeyden dolayı uyku evresine bir türlü geçememişsinizdir.
Tamam, bunları hepimiz biliyoruz. Peki, ama kaliteli uyku için uygulanması gereken en önemli kurallardan bir tanesinin de yatak odasını doğru şekilde dekore etmek olduğunu biliyor muyuz? Sanıyorum ki hayır! Çünkü pek çok kişi yatak odasının kaliteli uyumak için ne kadar önemli olduğu gerçeğini göz ardı ediyor. İşte bu nedenle ben de sizlere aşağıdaki listeyi hazırlamak istedim. Zira listedeki kritik hususlara dikkat ederek, yatak odanızı uyumaya elverişli hale getirebileceksiniz.
Doğru Perde Seçimi!
Kaliteli bir uyku için yatak odanızdaki perdeleri doğru seçtiğinizden emin olmalısınız. Peki, yatak odasında nasıl perde kullanmalısınız? Öncelikle perdelerinizin yeteri kadar kalın olması gerektiğini bilmelisiniz. Aksi takdirde dışarıdan içeriye daha çok ışık ya da hava girecektir. Bu da doğal olarak uyumanızı zorlaştıracaktır. Uzun lafın kısası; koyu renkli ve kalın kumaşlı olan perdelerle çok daha rahat uyursunuz. Böylece güne çok daha dinç başlarsınız. Son olarak; sabah gün ışığını görebilmeniz için perdenizi hafif aralık bırakmanızı tavsiye ettiğimi de hatırlatmak isterim.
Yatağın Kalitesine ve Size Ne Kadar Uygun Olduğuna Dikkat Edin!
Yatağınızın yeteri kadar rahat olduğundan emin misiniz? Ya da miadının dolup dolmadığından! Sonuçta; doğru yatak seçimi kaliteli uykunun olmazsa olmazları arasındadır. İşte bu nedenle; kullandığınız yatağın özelliklerine dikkat etmelisiniz. Mesela; kaç senedir aynı yatağı kullanıyorsunuz? Bir yatağın kullanım süresinin 10 yılı geçmemesi gerektiğini biliyor musunuz? Ya da kullandığınız yatağın sizin için yeterince rahat olduğundan emin misiniz? Acaba çok mu yumuşak bir yatağınız var? Veya fazla sert olduğu için mi rahatsız uykularla baş etmeye çalışıyorsunuz? İşte bu sorulara cevap vermelisiniz. Gerekiyorsa yatağınızı değiştirmelisiniz. Bu sayede rahat uykuya olan özleminizi giderebilirsiniz.
Yastığa Yorgana ve Nevresimlere Dikkat!
Yatak tercihinize önem vermeniz gerektiği gibi aynı zamanda uykunuzun tamamlayıcıları olan yastık, yorgan, nevresim üçlüsü seçimine de özen göstermelisiniz. Örneğin; genellikle yüzüstü yatıyorsanız yumuşak bir yastık kullanmalısınız. Ama sırtüstü yatma alışkanlığınız varsa tercihinizi hafif sert yastıklardan yana olmalıdır. Yok yan yatıyorum diyorsanız, daha sert bir yastık seçmelisiniz. Nevresim konusunda ise pamuklu kumaşları tercih etmelisiniz. Naylon ve polyester kumaşlı nevresimler satın almamalısınız. Yorgan seçiminizde ise içinde bulunduğunuz mevsime bağlı olarak hareket etmelisiniz. Yani üzerinize örttüğünüz yorgan sizi ne terletmeli ne de üşütmeli! Tüm bu tamamlayıcılar ve doğru yatak seçimi ile kaliteli uykunun en önemli gereklerini sağlamış olacaksınız. Ve sabahları yorgun uyanmayacaksınız.
İnceleyebilirsiniz: Sabahları Yorgun Uyanmamak için Neler Yapılmalı?
Yatak Odası Olabildiğince Sade Olmalı!
Etrafınızda karmaşa olmamalı! Ne bileyim dolaplarınızın üzerlerinde eşyalar, kenarda köşede çantalar, kutular, ortalıkta terlikler, kısacası gereksiz şeyler yatak odanızda bulunmamalı! Eviniz küçük olduğu için fazlalıklarınızı yatak odanıza almış olabilirsiniz ama inanın bana bu noktada farklı bir çözüm yolu üretmek yararınıza olacaktır. Çünkü etrafınızdaki karmaşa siz farkında olmasanız bile uykunuzu olumsuz etkileyecektir. Daha çok uyku problemi yaşamanıza neden olacaktır. İşte bu nedenle yatak odanızdaki fazla eşyalardan kurtularak işe başlamalısınız. Ve her gece yatmadan önce yatak odanızdaki dağınıklığı toparlamalısınız. Ardından sade ve düzenli bir odada uyumanın keyfini çıkarmalısınız. Ve son olarak buradan yatak odanızı sade bir şekilde dekore etmek için işe yarar fikirler alabilirsiniz.
Teknolojik Aletlere Hayır!
Yoksa siz de mi yatak odanızda televizyon bulunduruyorsunuz? Kanal kanal gezerek uykunuzun gelmesini mi bekliyorsunuz? Ya da yatağa girip dakikalarca telefonunuzla mı uğraşıyorsunuz? Evet mi? O zaman uyku problemi yaşamanızın gayet normal olduğunu bilmelisiniz. Çünkü bu teknolojik aletlerle olan iletişiminizin uyumadan en az 1 saat önce kesilmiş olması gerekiyor. Tabii, eğer kaliteli bir uyku istiyorsanız! Yani sevgili okur, yatak odanızda teknolojik aletlere yer vermemelisiniz. “Telefonumu yanıma alarm için alıyorum” bahanesinin altına sığınmak yerine de kendinize bir çalar saat almayı denemelisiniz.
Duvar Boyasında Hangi Rengin Kullanıldığı!
Kaliteli bir uyku için duvarlarınızın rengi konusunda da doğru seçim yapmalısınız. Örneğin; duvarlarınızda rahatlatıcı etkileriyle bilinen mavi, yeşil, gri gibi renkler kullanabilirsiniz. Ya da daha soft pastel tonlar kullanabilirsiniz. Böylece uyku evresine çok daha kolay bir şekilde geçiş yapabilirsiniz. Gözünüzü de gönlünüzü de rahatsız etmeyen sakinleştirici renkler sayesinde uyku perisine daha kısa sürede kavuşabilirsiniz.
Yatak Odasının Isı Seviyesi!
Kaliteli bir uyku için dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise odanın ısısı! Yani kaliteli ve sağlıklı bir uyku için yatak odası ısısını doğru seviyede tutmalısınız. Uzmanlar, ideal yatak odası sıcaklığı 18 ila 21 derece arasında olduğunu savunmaktadır. Yani uyuduğunuz oda ne çok sıcak ne de çok soğuk olmalıdır.
Ama tabii burada karar vermesi gereken kişi yine sizsiniz. Yani oda ısınızı bu derecelerde tuttuğunuzda üşüyor ya da terliyorsanız o zaman odanızın ısısını kendinize göre ayarlamanız gerekiyor demektir. Yani derece kaç olursa olsun, siz üşümedikten ya da terlemedikten sonra hiçbir sıkıntı yok!