Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu’nda ekonomiye ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. 2024 yılı bütçesinin görüşmelerinde Bakanlık bütçesine ilişkin sunum yapan Şimşek, küresel enflasyondan bahsetti.
Küresel enflasyonun 2022 yılında son 25 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 8,7’ye ulaştığını anımsatan Şimşek, uygulanan sıkı politikalarla 2023’te yüzde 6,9’a gerilemesinin beklendiğini ekledi.
Gelişmekte olan ülkeler arasında yer alan Türkiye’nin enflasyonu Eylül’de yıllık bazda yüzde 61,53 aylık bazda ise yüzde 4,75 artmıştı. Şimşek ise küresel enflasyonun 2024’te yüzde 5,8’e gerileceğine ilişkin beklentileri paylaştı.
Temel Vergi Kanunları Gözden Geçiriliyor
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda konuşan Şimşek, temel vergi kanunlarının da gözden geçirdiklerinin bilgisini verdi.
Vergi üzerindeki çalışmalara ilişkin detayların, program döneminde Meclis’in takdirine sunulacağını ifade etti.
Vergi düzenlemelerinde adalet, eşitlik, öngörülebilirlik ve şeffaflık ilkelerinin dikkate aldıklarını söyleyen, vergi tabanının genişletilmesi ve gönüllü uyumun artırılmasına yönelik çalışmalara devam edeceklerini belirtti.
Çalışan ve Emekli Enflasyona Ezdirilmeyecek
Bu zamana kadar çalışanları ve emeklileri enflasyona ezdirmediklerini dile getiren Bakan Şimşek, bundan sonra da ezdirmeyeceklerine ilişkin söz verdi.
Ekim itibarıyla Tek Hazine Kurumlar Hesabı kapsamına alınan kurum sayısının 257’ye yükseldiğine işaret ederek, uygulama sayesinde toplamda 100 milyar lirayı aşan bir kaynak büyüklüğüne ulaşıldığını bildirdi. Merkezi yönetim bütçe gelirlerine ise 19 milyar liranın üzerinde katkı sağladığını ekledi.
Bu yıl için öngörülen deprem kaynaklı harcamaların 762 milyar lira olduğunu paylaşarak, bunun milli gelirin yaklaşık yüzde 3’üne tekabül ettiğini vurguladı. 2024 yılı içi ayrılan kaynağınsa 1 trilyon 28 milyar lira ve milli gelirin yüzde 2,5’i seviyesinde olduğuna işaret etti.
Kalıcı Refah Artışı Hedefleniyor
Bankacılık sektörünün güçlü sermaye yapısı, yüksek aktif kalitesi ve yeterli likidite düzeyi ile sağlıklı bir görünüme sahip olduğuna dikkat çekti.
Eylül itibarıyla sermaye yeterlilik rasyosunun yüzde 18,5 ile yasal gereklilik olan yüzde 8’in oldukça üzerinde olduğunu dile getiren Şimşek, takipteki kredilerin oranınınsa yüzde 1,5 gibi düşük bir seviyede olduğunu hatırlattı.
Bakan Şimşek açıklamasında, Türkiye’de daha dengeli, kapsayıcı ve sürdürülebilir yüksek büyüme ile kalıcı refah artışını hedeflediklerine vurguda bulundu.
2022 senesinde 254,2 milyar dolar ile rekor kıran ihracatın, 2023’te 255 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmesinin öngörüldüğünü kaydetti. Ticaret ortaklarındaki zayıf büyümenin, Türkiye’nin 2023 yılı ihracatının sınırlı kalmasında belirleyici olduğunu aktardı.
KAYNAK: AA