Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Kahve Çeşitleri: Popüler Kahvelerin Yapılışı

Gündelik hayatın önemli bir parçası olan kahve, sevilen içecekler arasında. Aşağıda da İtalya’dan Amerika’ya Vietnam’dan Yemen’e uzanan enfes çeşitleri ve yapılışları bulunuyor.
Kahve Çeşitleri: Popüler Kahvelerin Yapılışı
YAYINLANMA ZAMANI
SON GÜNCELLEME
Yorum

Kahve, dünyanın her yerinde olduğu gibi Türkiye’de de önemli bir yere sahip. Çağımızda çok daha popüler olmasına rağmen yüzyıllar önce yaşayan insanlar tarafından tüketildiği de biliniyor.

Tarihine bakıldığında Etiyopya kökenli kahve bitkisinden elde edilen meyvenin, içecek olarak ilk kez 15. yüzyılda Yemen’de tüketildiği görülüyor. Yine de kimse nasıl ya da ne zaman keşfedildiği konusunda kesin bilgiye sahip değil.

Aslolan zaman içinde geniş coğrafyalara yayılarak hemen her yerde özgün kültürleri doğurmuş olması. Gelişen hazırlama teknikleriyle birlikte bugün birçok farklı çeşidinin olduğu da malum. Aşağıda da işte bu çeşitler ve yapılışları hakkında bilgiler ele alınıyor.

1 Türk Kahvesi

Türk KahvesiKendine has tadı, köpüğü, kokusu, sunuluş biçimiyle özgün bir kimliği vardır ve telvesi ile ikram edilen tek türdür. 40 yıllık hatırı olan çeşidin tarihine bakıldığında 1517 yılında Yemen Valisi Özdemir Paşa tarafından İstanbul’a getirildiği görülmektedir.

Önceleri Arap Yarımadası’nda kahve meyvesinin kaynatılmasıyla elde edilen içecek, Türkler tarafından keşfedilen hazırlama yöntemiyle Türk kahvesi adını almıştır.  Lezzeti kısa zaman içinde Avrupa’ya ve ardından dünyaya yayılmıştır.

Türk Kahvesi Yapılışı

Türk Kahvesi YapılışıÖncelikle her türde olduğu gibi çekirdeklerin taze kavrulmuş ve kaliteli olması önem taşımaktadır. Günümüzde elektrikli cezveler ve makineler ile de yapılabilse de bazılarının geleneksel cezveden vazgeçmediği bilinmektedir.

Bunun için cezveye sırasıyla kahve, isteğe göre şeker ve su koyulur. Bir fincan için 2 çay kaşığı kahve ve fincan ölçüsünde soğuk su koyulmalıdır. Malzemeler cezvede çözülecek şekilde karıştırılır ve kısık ateş üzerine yerleştirilir. Kaynamadan önce köpük oluşunca kabaran köpük fincanlara alınır, cezvede bir taşım daha kaynatılarak fincana kenarından, yavaşça dökülür.

2 Espresso

Espressoİtalya’ya özgü bir tür olan espresso, aslında pek çok farklı türün temelidir. Pratikliği, lezzeti, hızlı hazırlanışıyla dikkat çeken espresso, küçük porsiyonlarda servis edilir ve sert bir tada sahiptir. Aynı zamanda yoğunluğu ve yüksek kafein miktarıyla öne çıkar.

Espressoyu double shot olarak isterseniz adı doppio, su miktarını yarı yarıya azaltıp daha sert içmek isterseniz ristretto, su miktarını arttırarak içmek isterseniz de lungo olur.

Americano, Cappucino, Latte, Mocha, Ristretto, Lungo, Macchiato, Con Panna gibi çeşitler espresso kullanılarak hazırlanmaktadır. Sert tadından hoşlanmayanlar için espressoyu seyreltme, üzerine süt, krema ekleme gibi yöntemlerle farklı türler ortaya çıkmıştır.

Espresso Yapılışı

Espresso Yapılışıİyi bir espresso için çekirdeğin kavrulma ölçüsü, çekirdeğin tazeliği ve baristanın ustalığına dikkat etmek gerekir. Günümüzde farklı yapılış teknikleri olsa da İtalyanların kabul görmüş usulüne göre gerekenler 7-7.5 gram espressoya uygun incelikte öğütülmüş kahve, 9 bar su basıncı, 85-94°C sıcaklık, 15-20 kg sıkıştırma basıncı, 24-27 saniye akış (drip) zamanıdır.

Kahve, makinenin haznesine (portafiltre) yerleştirip sıkıştırılır. Ardından önceden ısıtılmış bardak yerleştirilir ve 30 ml su kahveden geçirilerek yarım dakika kadar süzülmesi beklenir. Böylece bir porsiyon espresso elde edilir.

3 Americano

AmericanoCaffé Americano olarak anılan türün ortaya çıkışına bakıldığında, II. Dünya Savaşı sırasında İtalya’daki Amerikan askerlerinin günlük kafein ihtiyaçlarını karşılamak için espressoya su katarak içtikleri görülmektedir.

Americano Yapılışı

Americano YapılışıBasitçe espressonun üzerine su eklenmesiyle hazırlanmaktadır. Eşit oranda su ve espresso ile americano hazırlarken fincanın ısıtılmış olmasına özen gösterilmelidir. Ancak eşit oran, istenen sertlik ya da yumuşaklık unsuruna göre değiştirilebilir. Kremanın üstte kalması için evde hazırlanacak americanoda, suya fincanın kenarından espresso eklemek ve sonrasında karıştırmamak daha doğrudur.

4 Espresso Con Panna

Espresso Con PannaABD’de kafe vienne, İngiltere ve Fransa’da viennois olarak adlandırılan tür, basitçe üzerine krema eklenmiş espressodur.

Espresso Con Panna Yapılışı

Espresso Con Panna YapılışıTek ya da çift espressonun üzerine 2 yemek kaşığı kadar krema eklenerek hazırlanır. Önemli olan iyi kahve ve espresso makinesidir.

5 Filtre Kahve

Filtre KahveGünümüzde en çok tercih edilen türler arasındadır. Öğütülmüş kahve çekirdeklerinin sıcak suyla buluşturulup demlenmesiyle elde edilen çeşittir. Lezzetinin yanında enerji vermesi, yağ yakımı için faydalı olması gibi özellikleriyle sıklıkla tercih edilir. 2. nesil kahvecilikle tüketimi artmış ve 3. nesil kahvecilikle daha fazla talep görmüştür.

Filtre Kahve Yapılışı

Filtre Kahve YapılışıHazırlarken makine ya da french press kullanılabilir. İki yöntemde de çekirdeklerin taze kavrulmuş, iyi, saklanmış ve doğru oranda öğütülmüş olmasına dikkat edilmelidir. Makinede hazırlanırken kullanım kılavuzuna uymak yeterliyken french press yönteminde bazı ufak detaylar izlenmeli.

Kaynar su kullanmamak bunların başında gelir. Kaynatılan su 1-2 dakika açık bekletildiğinde suyun derecesi 90’lara düşer, bu da filtre kahve için idealdir.

French press içine her bir fincan için 1.5 tatlı kaşığı eklemek yeterlidir. Su yavaşça kahvenin üzerine dökülür, yüzeyde köpükler oluşursa 10-15 saniye ara verilir sonrasında devam edilir. Ardından piston yukarıda kalacak şekilde 4 dakika demlenmeye bırakılır ve piston tamamen aşağı indirilerek süzülür.

6 Latte

Latteİtalyanca süt anlamına gelen lattenin asıl adı, caffe latte machiatodur. Genellikle ince, uzun bardakta sunulur ve üzerine isteğe göre köpük-krema eklenir. Espresso ile sütün bir araya gelmesinden oluşur. Türkiye’de dev markaların yaygınlaşmasıyla tüketilmeye başlamıştır.

Latte Yapılışı

Latte YapılışıEn güzel makine aracılığıyla yapılsa da evde de hazırlanabilir. Buradaki basit yöntem için french press, çırpıcı, süt, espresso kahvesi yeterlidir. French press içine 1 ölçek (8 gram) kahve ve latte içilecek bardak ölçeğinde su koyulup demlenmeye bırakılır.

Kaynatılan 250 ml süt mikser yardımıyla köpükler oluşuncaya kadar çırpılır. Süt bardağa, köpük ve espresso için boşluk bırakılarak doldurulur. Ardından kenarlardan daire şeklinde dökülerek süte espresso eklenir. Son olarak kaşık yardımı ile üzerine süt köpüğü koyulur.

7 Flat White

Flat WhiteAvustralya menşeli tür, tek ya da çift shot ristretto espresso üzerine buharla köpürtülmüş ince süt köpüğü dökülmesi ile elde edilir. Cappuccino ve latte ile benzer ama kahve-süt oranı daha yüksektir. Dolayısıyla espresso, baskın tat olarak kalır. Latteden küçük, macchiatodan büyük porsiyonlar servis edilir. Köpük tabakalarıyla arasındaki geçiş yumuşaktır.

Flat White Yapılışı

Flat White YapılışıEvde flat white hazırlamak için öncelikle fincan ısıtılır. Fincanın büyüklüğüne göre bir ya da iki shot espresso kullanılabilir. Kahvenin üçte bir kadar süt yoğun bir köpük oluşturulana kadar köpürtülür. Süt kabı hafifçe tezgaha vurularak yüzeydeki büyük kabarcıklardan kurtulunur. Süt, fincandaki espresso üzerine tek bir noktadan dökülür, böylece süt kremasıyla birbirine tamamen karışır.

8 Latte Macchiato

Latte MacchiatoLekeli süt anlamındaki türdür. Sütün üzerine espresso döküldüğü için bu şekilde isimlendirilmiştir. Dünya devi Starbucks’ın karışımı olan çeşit, klasik latte ile aynı bileşenlere sahiptir. Fakat yapılışları arasında fark vardır. Latte diğerine kıyasla daha yumuşak bir tada sahiptir.

Latte Macchiato Yapılışı

Latte Macchiato YapılışıBir bakıma lattenin tersi olan macchiato için ilk başta tüm süt buharda köpürtülüp bardağa koyulur. İki shot espresso sütün içinden akıtılır. Böylece süt kendini espressodan ayırır, önce keskin bir espresso tadı ardından sütün kremamsı tadı alınır. İçeriğe karamel eklendiğinde ise ortaya karamel macchiato isimli çeşit çıkar.

9 Cappuccino

Cappuccinoİtalyan yapımı olan cappuccino, espresso ve sıcak sütten meydana gelir. Süt, süt köpüğü ve espresso ile hazırlanan içecek, ne espresso kadar sert ne de latte kadar yumuşak bir içecek isteyenler için idealdir.

Cappuccino Yapılışı

Cappuccino YapılışıEspresso makinesiyle yapmak için fincanın üçte birini dolduracak kadar kahve hazırlanır. Ardından süt eklenir ve üzerine köpükle son dokunuş yapılır. Evde de birçok farklı yöntemle hazırlanabilen cappucino için hazır kahveler de kullanılabilir.

10 Irish Coffee

Irish Coffeeİrlanda viskisi ve şekerin karıştırılıp üzerine krema dökülmesiyle hazırlanan kokteyldir. Orijinalinde krema kullanılırken kremşanti ile hazırlanan sunumu da bulunmaktadır.

İrlanda Kahvesi Hazırlanışı

İrlanda Kahvesi Hazırlanışıİrlanda viskisi, filtre kahve, esmer şeker ve krema ile hazırlanmaktadır. 1 çay kaşığı esmer şeker ve viski bardağa dökülüp karıştırılır. Kahve eklenir ve karıştırmaya devam edilir. Sonunda yoğun kıvamlı krema karışımın üzerine katman oluşturacak şekilde eklenir ve servis edilir.

11 Kopi Luwak

Kopi LuwakDünyanın en pahalı kahveleri arasındaki Kopi Luwak, aynı zamanda en az üretileni olarak bilinmektedir. Endonezya’nın Sumatra adası ile çevresindeki adalarda yaşayan palmiye misk kedisinin yediği ve sonrasında dışkıladığı kahve çekirdeklerinden üretilir.

İçeriğinde en az bakteri barındıran tür olduğu söylenmektedir. Misk kedilerine arabica ya da robusta kahve ağacı meyvesinin yedirildiği Luwak, diğer çeşitlere göre daha az kafein içerir.

Kopi Luwak Yapılışı

Kopi Luwak YapılışıKopi Luwak yapmak için öncelikle bu tür için gereken miktar ödenir. Evde hazırlamak için su kaynatılır. Çekilmemiş alındıysa çekirdekler öğütülür. French presse koyulur ve ardından sıcak su eklenip demlendikten sonra içilir.

12 Mocha

MochaLattenin çikolata aromalı çeşididir. Genellikle üzerine süt köpüğü ile servis edilse de krema da seçenekler arasındadır. Adını Yemen’deki Mocha limanından almıştır. İçeriğinde espresso ve süt dışında çikolata vardır.

Mocha Yapılışı

Mocha YapılışıMoccachino, mocaccino, caffè mocha ve mocha latte gibi isimlerle de anılan tür için genellikle double shot espresso kullanılır. Espressonun üzerine 24 gram kadar sıcak çikolata tozu eklenir ve toz kahve içinde çözülene dek karıştırılır. Köpürterek ısıtılan 30 ml soğuk süt, karışımın içine eklenir. Sunum için en üste çikolata, tarçın tozu, krem şanti eklenir.

13 Caffe Misto

Caffe MistoYüzde 50 süt, yüzde 50 filtre kahveden oluşan bu içecek, sabahları güne nispeten yumuşak ve uyandırıcı bir içecekle başlamak isteyenlerin baş tacı. Yaz kış keyifle içilebilen türün içine farklı aromalar da eklenebilmektedir.

Caffe Misto Yapılışı

Caffe Misto YapılışıStarbucks’ın ürünü olan caffe misto, filtre kahve ve buharla ısıtılmış süt ile hazırlanır. İsteğe bağlı olarak üzerine köpük, içine şurup eklenebilir. İtalyanca bir terim olan caffe misto, mixed coffee anlamına gelir.

14 Cold Brew

Cold BrewSoğuk demlemenin kökeni 1600’lü yıllarda Japonya’da bulunan Hollandalı tüccarlara dayanmaktadır. Bu nedenle Dutch veya Kyoto tarzı demleme de denilmektedir. Kahvenin soğuk suyla demlenmesinden ortaya çıkmakta, özellikle yaz aylarında tercih edilmektedir.

Cold Brew Yapılışı

Cold Brew YapılışıBu türlerse uzun sürede ve soğuk suyla demlenmektedir. Dükkanlardaki düzenekler dışında evde de hazırlanabilir. French press için uygun çekilmiş 100 gram kahve 500 ml soğuk su ile doldurulur. 24-60 saat buzdolabında bekletilen kahve arada karıştırılır.

Kapağının tamamen kapalı olmasına dikkat edilir ve süre sonunda süzülerek içilir. Karışım kavanoz ya da şişede de yapılabilir. Ardından filtre kağıdı ile yavaşça süzülerek tüketilebilir.

15 Affogato

AffogatoGenellikle bir kaşık vanilyalı gelato ya da dondurma üzerine sıcak espresso dökülerek hazırlanır. Dondurmanın tatlılığı ve espressonun acılığını bir araya getiren tür, İtalyanların vazgeçemediği lezzetler arasındadır.

Affogato Yapılışı

Affogato YapılışıBasitçe dondurmalı kahve olarak tanımlanabilecek affogato için espresso ve vanilyalı dondurma gerekmektedir. Bardak içine koyulan dondurmanın üzerine sıcak espressonun yavaşça dökülmesiyle hazırlanır ve afiyetle tüketilir.

16 Frappe

FrappeKısaca hazır kahvenin soğuk içilen çeşitlerindendir. Nestle’nin 1957’de çocuklar için hazırladığı çikolatalı içecekten esinlenilerek Yunanistan’da yapılmıştır.

Frappe Yapılışı

Frappe YapılışıEsas malzemeleri kahve ile sudur. İsteğe göre şeker ve süt eklenebilir. Buzla dolu uzun bir bardakta servis edilip pipetle içilir. Malzemeler shaker ya da mikser kullanılarak köpüklenene kadar çırpılır. Üzerine buz ve isteğe göre dondurma ya da krema eklenebilir.

17 Vietnam Buzlu Kahvesi (Ca Phe Sua Da)

Vietnam Buzlu Kahvesi (Ca Phe Sua Da)Vietnam’a özgü tür, yoğunlaştırılmış sütün kahveyle buluşup buzla soğutulduğu içecektir. Karışım, tatlı yoğun sütle buluşturularak, uzun buz dolu bardaklarda servis edilir.

Vietnam Buzlu Kahvesi Yapılışı

Vietnam Buzlu Kahvesi Hazırlanışı¼ oranında tatlandırılmış yoğunlaştırılmış süt bardağa koyulur, üzerine Vietnam kahve filtresi yerleştirilir. Filtreye kahve eklenip sıkıştırma aparatı koyulur. Üzerine kaynamaya yakın su eklenir ve süzme işlemi başlar. Damlaması bitince uzun bir kaşıkla karıştırılır ve içecek karamelimsi bir renk alır. Buzla doldurulup servis edilir.

18 Yumurtalı Kahve

Ca Phe TrungCa Phe Trung da Vietnam’a özgü türlerden. Yumurta sarısı, şeker, konsantre süt ve öğütülmüş Robusta kahve çekirdeklerinden demlenmiş filtre kahve ile yapılmaktadır.

Yumurtalı Kahve Yapılışı

Yumurtalı Kahve YapılışıÇırpılan yumurtanın kremsi bir hale getirilmesinin ardından yoğun Vietnam kahvesi eklenmesi ile elde edilir. Vietnam’a özgü phin isimli demleme aparatıyla yapılan içecek için gerekli malzemeler, robusta kahve, iki yumurta sarısı, şeker, vanilya şurubu ve yoğunlaştırılmış süttür. Aşamalar buradan incelenebilir.

19 Marocchino

MarocchinoEspresso, süt köpüğü, kreması ve serpme çikolata tozundan oluşur. İtalyan kökenlidir ve küçük bir bardakta servis edilir. İçine sıcak kakao eklenerek de tüketilebilir.

Marocchino Hazırlanışı

Marocchino HazırlanışıTek shot espresso üzerine köpük, süt ve kakao tozu eklenerek hazırlanır. Bu içeceğin birçok varyasyonu olsa da hepsi espresso, çikolata ve köpüklü sütten oluşmaktadır. İsteğe göre içine çikolata sosu hatta Nutella koyulabilir.

20 Kaffeost

KaffeostFinlandiya’da sıcak kahvenin üzerine peynir parçaları koyularak hazırlanan içecektir.

Kaffeost Yapılışı

Kaffeost YapılışıZahmetli olan yapılış aşaması için öncelikle peynir yapılmaktadır. Süt ve krema büyük bir tencereye koyulup 37 dereceye kadar ısıtılır.

Tencere ocaktan alınır ve peynir mayası eklenir. Lor oluşurken karışım dinlenmeye bırakılır, yeniden 37 dereceye ısıtılır ve ardından kesilmiş sütler tencerenin merkezine doğru çekilir. Tüm karışım kaynatılıp süzülür.

Kesilmiş sütler tülbentle sarılıp su sıkılır. Üzerine ağırlık koyulup katı peynir olana kadar birkaç saat daha beklenir. Peynir fırına atılarak kızıl kahverengi olana kadar 177 derecede pişirilir. Kaffeost yapmak için peynirler küp halinde dilimlenir ve bir bardağa koyulur. Üzerine kahve dökülüp afiyetle tüketilir.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın