Pazartesi günü Kahramanmaraş’ta yaşanan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler, 10 ili doğrudan etkiledi ve bölgede büyük bir can kaybı ile hasar yarattı. Depremlerin ardından 700’den fazla artçı sarsıntı yaşandı ve yaşanmaya devam ediyor.
kolayca yatırım yapın
Washington Post gazetesinde yer alan habere göre ABD Jeolojik Araştırma Merkezi (USGS) verileri ve uzman görüşünüe yer verilen haberde, Türkiye ve Suriye’de çok sayıda kişinin ölümüne yol açan depremlerin bölge ülkeleri ve dünya genelinde hissedildiği belirtildi. Bu depremlerde yüzlerce yıl boyunca birikmiş enerjinin açığa çıktığına yer verildi.
USGS tarafından paylaşılan analizde, Doğu Anadolu Fayı boyunca Anadolu ve Arap levhalarının kayarak birbirine sürtündüğü, bunun da feci kaymaların tetiklediği sürekli artan basınca neden olduğu aktarıldı.
Raporda ayrıca USGS’nin büyüklüğünü 7,8 olarak açıkladığı ilk depremin, yanal olarak birbirine karşı hareket eden ya da doğrultu atımlı fay hareketleri tarafından tetiklendiği, depremlerin yüzlerce yıllık birikmiş basıncın açığa çıkması sonucu meydana geldi belirtildi.
300 Yıllık Birikim Olabilir
Sismolog ve araştırmacı Judith Hubbard, depreme yol açan basınç birikiminin 300 yıl kadar sürmüş olabileceği tahmininde bulundu. Bu depremin ardından Anadolu ve Arap levhalarının 3 ila 3,5 metre kadar hareket ettiği tahmin ediliyor.
USGS artçı sarsıntıların, ana depremin ardından haftalar veya aylar boyunca art arda meydana gelmesinin normal olduğuna, bunların zamanla şiddet, süre ve sıklıklarının azalma eğilimine girdiğine işaret etti.
AFAD tarafından açıklanan son verilere göre bölgede yaşanan depremlerde hayatını kaybeden insan sayısı 8 bin 574’e ulaştı. Yaralı sayısının 49 bin 133’e ulaştığı belirtilen açıklamada, yıkılan bina sayısının 6 bin 444’e çıktığını belirtildi. (AA)