Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

1 Milyon Kişiye İstihdam Sağlayan Kağıt Sektörü de Ticaret Savaşından Nasibini Aldı

Ticaret savaşının olumsuz etkilediği alanlardan biri olan kağıt sektöründe, satışların azalması ve stokların artması sebebiyle sıkıntı yaşanıyor.
1 Milyon Kişiye İstihdam Sağlayan Kağıt Sektörü de Ticaret Savaşından Nasibini Aldı
Yorum

Amerika ile Çin arasında başlayan ticaret anlaşmazlığı, bir süre sonra küresel boyutta hissedilen bir ticaret savaşına dönüştü. Dünyanın en büyük iki ekonomisinin devreye soktuğu karşılıklı uygulamalar, beraberinde korumacı ticaret politikalarını da getirdi.

Ticaret savaşları son dönemde küresel ekonomi üzerindeki en önemli baskı olarak değerlendirilirken, imalat başta olmak üzere birçok sektörü etkiliyor. Bunlardan birisi de 1 milyon kişinin çalıştığı kağıt sektörü oldu. Atık Kâğıt ve Geri Dönüşümcüler Derneği (AGED) Başkanı Mustafa Saral, sektörün son dönemde yaşadığı sıkıntıları paylaştı.

AGED Başkanı Mustafa Saral, son bir yıldır yaşanan ticaret savaşının getirdiği olumsuzluklarla satışların azaldığını söyledi.

AGED Başkanı Mustafa SaralDüzenlediği basın toplantısı ile sektördeki sıkıntıları anlatan Saral, ABD ile Çin arasındaki gerilimin etkisinin ciddi şekilde üzerlerinde hissedildiğini ve sene başındakinden çok daha ileri taşındığını belirtti.

Avrupa’da 40-50 Euro olan kağıdın maliyetinin, kendilerine 110 Euro’ya mal olduğunu, bu nedenle de satışların çok azaldığını anlattı. Yaşanan durumun geçici bir sorun olduğunu fakat şu anda full stok çalışarak, sektörün ciddi sıkıntı yaşadığını ifade etti.

Mustafa Saral: Sadece hurda kağıdı temin etmemize engel olunmamasını istiyoruz.

Hurda KağıtSektörün 1 milyon kişiye istihdam yarattığını söyleyen Saral, kendilerinin hurda kağıdı hammadde olarak kullanıp üretim yaptıklarını hatırlattı. Ek bir teşvik veya destek gibi beklentileri olmadığını, sadece hurda kağıt temin etmelerinin engellenmemesini istediklerini ifade etti.

Sıfır Atık Projesi‘nin önemine değinerek, daha fazla hurda kağıt toplanması gerektiğini belirtti. Çöp olarak görülmeyen ve ekonomik değeri olan bu kağıtları ise kendilerinin alarak üretime dahil etmek istediklerini açıkladı.

Kağıt sanayinin hammadde ihtiyacı 4 milyon tona ulaşmış durumda.

Hammadde İhtiyacıSokaklardaki kağıt toplayıcılarına da değinen Saral, bu insanların emek ederek para kazandıklarını ve daha iyi şartlarda çalışmaları için yasal bir düzenlemenin yapılması gerektiğini önerdi.

Sokak toplayıcılarının daha rahat şartlarda çalışıp, satış yapabilmeleri için gereken yasal altyapının sağlanması halinde geri dönüşümde omuz omuza hareket edebileceklerini söyledi. Hurda kağıtlara olan ihtiyaçlara bir kez daha değinerek, sektörün hammadde ihtiyacının 4 milyon tona ulaştığını dile getirdi.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu