ABD’li yatırım bankası JPMorgan, Türk bankalarındaki temel eğilimlerin, makro ekonomik düzenlemelerin maliyetlerinin banka bilançolarını ve kâr/zarar tablolarını etkilemeye devam etmesi nedeniyle 2024’ün ikinci çeyreğinde daha da kötüleşmesinin muhtemel olduğunu öne sürdü.
JPMorgan tarafından yapılan değerlendirmelerde, 2024’ün ikinci çeyreğinde, yıllık ortalama enflasyon oranının yüzde 35 olduğu bir ortamda, bankaların maddi özkaynak getirisi (ROTE) oranının yüzde 20 civarında olduğuna dikkat çekildi.
Yatırım bankası raporunda, özellikle net faiz marjı (NIM) baskılarının yoğun olması nedeniyle bankaların yüzde 20 ortalama ROTE sağladığını gözlemlediklerini, ancak bu çeyreğin muhtemelen dip noktayı işaret ettiğini ve NIM’lerin 3. çeyrekten itibaren genişlemeye başlayacağını belirtti.Yıl sonuna doğru ROTE’lerde bir toparlanma yaşanacağını tahmimine yer verildi.
Garanti Bankası, benzerlerine kıyasla daha yüksek marjlarla öne çıkarak yüzde 29 ROTE ile olumlu bir performans sergiliyor. JPMorgan, sektör genelinde kısa vadeli kazanç baskıları konusunda daha az endişeli olduklarını ve bu baskıların orta vadeli toparlanma sürecinin bir parçası olarak görülebileceğini ifade etti.
Banka ayrıca, güçlü yıl sonu performansının ardından (TL’de yüzde 82 ve USD’de yüzde 64 artış), Aralık 2025 hedef fiyatlarında sınırlı yukarı yönlü bir hareket öngördüklerini ve daha fazla yeniden fiyatlandırmanın, görünür dezenflasyon ve orta vadeli ROTE’lerde daha iyi görünürlük ile geleceğini belirtti.
JPMorgan, Garanti Bankası’nın 2024’ün ikinci çeyreğinde hissedarlara dağıtılabilir net kârının 18,91 milyar TL olacağını öngörüyor. Akbank için bu rakamın 10,48 milyar TL, İş Bankası için 10,12 milyar TL, Yapı Kredi Bankası için 6,66 milyar TL, Halkbank için 2,94 milyar TL ve Vakıfbank için ise 7,28 milyar TL olmasını bekliyor.