
1 Eylül Cumartesi gününden itibaren ABD ve Çin karşılıklı olarak yeni ek gümrük vergisi tarifesinin yürürlüğe koydu. Ticaret savaşının kötüleşmesi küresel piyasalardaki hisse senetlerinin düşmesine yol açtı. Yatırımcılar riskli varlıklardan uzaklaşıp, güvenli liman olarak görülen altına yönelirken, Ağustos ayında altın destekli exchange traded fonlarına (ETF) 100 tondan fazla giriş oldu.
Bu gelişmelerin yaşandığı ortamda JPMorgan Chase & Co stratejistlerinden dikkatlerin farklı yöne çevrilmesine sebep olacak bir yorum geldi. Kurum analistlerine küre küresel hisse senetleri yıl sonuna doğru yükseliş hazırlığı yapıyor. Bu doğrultuda riskli varlıklara alım zamanının geldiği bildirildi.
JPMorgan’ın Mislav Matejka öncülüğündeki stratejistlerinin hazırladığı müşteri notunda, taktik göstergelerin değiştiği ve riskli varlıklara yeniden alım tavsiye edildiği söylendi.Kurum tarafından geçtiğimiz günlerde yapılan değerlendirmeye paralel yönde açıklamalar geldi. Buna göre şu anda karışık seyreden küresel piyasalardaki hisse senetleri yıl sonuna doğru yükseliş hazırlığı yapıyor. Bu beklentinin altında ise pozitif teknik indikatörlerin ve parasal genişlemenin, ticaret savaşında yaşanan belirsizliği geride bırakacağı düşüncesi yatıyor.
Yayımlanan notta; ABD-Çin arasında yaşanan gerilimde bir sonraki hamlenin piyasalardaki belirsizliği artıracağı ve herhangi bir pozitif gelişmenin iyi algılanması için alt limitin düşük olduğu bildirildi. Öte yandan teknik göstergelerin iyileşmesi sebebiyle, riskli varlıklarına yönelinebileceği aktarıldı.
Bank of America Merrill Lynch (BofAML) da küresel hisse senetlerinin yukarı yönde hareket edeceğini bekliyor.İki önemli kurumun pozitif beklenti açıklamalarının yanında, birçok yatırımcı tam tersi düşünceye sahip. UBS Wealth Management Euro Bölgesi krizinden bu yana ilk defa hisse senetlerinde ağırlığın azaltılması yönde tavsiyede bulunurken, Manulife Investment Management riskli varlıklara bekle-gör konumuna geçti.
Bu arada Euro Bölgesi’nin imalat sektörü Ağustos ayında 47 puan seviyesine düşerek, yedi aydır üst üste gerileme kaydetti. Almanya’da imalat PMI, bir önceki aya göre yükselerek 43,5’e çıkarken, geçen yıl bu rakam 55,9 seviyesindeydi. IHS Baş Ekonomisti Chris Williamson, şirketlerin düşüş gösteren talepten dolayı indirim yapmasıyla fiyatların düştüğünü dile getirdi.