
Dünya çapında 5 milyon 700 bine bulaşan koronavirüste kısmen iyileşmeler görülse de tam anlamıyla iyileşme söz konusu değil. Öyle ki 352 binin üzerinde insan virüs nedeniyle hayatını kaybetti. Yeni normal hayata alışma süreci ise ekonomik iyileşme faaliyetleriyle birlikte devam ediyor.
Salgın krizi tüm yıkıcı etkileriyle devam ederken, en ağır bilançoyu kaydeden ABD’de iyimser senaryodan uzak kalınıyor. Ülkede an itibarıyla 1 milyon 725 bin vaka kaydedildi. Toplam can kaybı ise 100 bin 572 oldu.

Bilindiği üzere pandeminin negatif etkileri ABD ekonomisini de oldukça sarstı. Açıklanan verilerden net olarak görülebilen bu durum, başkan Trump’ı yeniden açılma konusunda aceleci davranmaya itti. Ülkenin Çin ile olan ilişkilerinde ise yeni gerginlikler su yüzüne çıkmaya başladı.
FED Başkanı Powell başta olmak üzere iç açıcı olmayan ekonomik tahminler birbiri ardına dizilirken, sıradışı bir yorum JP Morgan CEO’sundan geldi.ABD hükümeti adeta yerle bir olan ekonomisini yeniden ayağa kaldırmak için süreç boyunca çoklu teşvik programları sunmuştu. İşletmelere acil kredi programları açıkladı. Bunun yanı sıra pandemi ülkeye uğramadan önce tüketici faaliyetleri güçsüz sayılmazdı.
Amerikan bankası JP Morgan Chase & Co. CEO’su Jamie Dimon, 2020’nin üçüncü çeyreğinde hızlı bir ekonomik iyileşmenin muhtemel olduğu konusunda görüş bildirdi. Bu görüşünü hem teşviklere hem de tüketicinin gücüne dayandıran Dimon, bu zamana kadar kaydedilen yorumların aksine daha iyimser bir yaklaşım sergiledi.
Dimon’un dün katıldığı konferansta dikkat çeken ifadeleri şunlar oldu;
Dünyanın en güçlü ekonomilerine dahi daha önce şahit olmadığı bir yıkımı yaşatan koronavirüs pandemisi, ABD’deki işsizliği hat safhaya çıkardı. Virüsü yenmeye güçlü bir inanç besleyen Trump dahi işsizliğin %15,1’e çıkacağı konusunda uyarmıştı.
Salgının kendini gösterdiği son 9 hafta içinde 39 milyona yükselen işsizlik başvuruları, ilginçtir ki rekor yüksek seviyelerden aşağı çekildi.
Ekonomistlerin genel beklentisi ise bu çeyrekte işsizliğin %18’e çıkacağı, sonraki çeyrekte %14’e ineceği ve 2020 sonunda da %10 – 11’lere düşeceği yönündeydi. Konuşması sırasında buna değinen Dimon, toparlanma beklentilerini artırmış oldu.
ABD’de işsizlik 8 Mayıs itibarıyla üç kat artarak %14,7’ye yükselmişti.
Küresel salgının devam etmesi halinde daha büyük tehlikelerin de yolda olabileceğini belirten Dimon, salgın nedeniyle bir trend haline gelen evden çalışmaların kalıcı bir alışkanlık olabileceğini söyledi. Zaten ABD’de halihazırda 180 binden fazla iş yeri home office sistemini kullanıyor.
Salgın boyunca ekonomiden desteğini esirgemeyen FED, faiz oranlarını sıfır seviyesine yakın tuttu. Piyasaya likidite enjekte eden banka, 9 farklı borçlanma programı açıkladı. Powell ise ekonomi için endişe verici yorumlarda bulunurken negatif faiz fikrinden uzak olduğunu duyurmuştu.