Milyarder risk sermayedarı ticaret tartışmalarına rağmen ABD’li ve Çinli teknoloji firmalarının iyi bir bahis olduğunu söyledi. Açıklamalarıyla dikkat çeken Jim Breyer, hem ABD hem de Çin merkezli teknoloji şirketlerine yatırım yaptığını çünkü gelecekte aslan payını alacak firmaların onlar olacağını düşündüğünü dile getirdi.
Buna göre Breyer; “inanıyorum ki 10 yıl içinde piyasa değeri en büyük 20 şirket, Çinli ve Amerikan teknoloji şirketleri olacak” dedi. Parasını ABD’li ve Çinli teknoloji şirketlerine yatırdığının üzerini çizen Breyer, dünyanın en büyük iki ekonomisi arasında rekabet yerine işbirliği görmek istediğini de sözlerine ekledi.
Milyarder risk sermayedarı Jim Breyer verdiği bir demeçte, gelecek 10 yıl içinde piyasa değeri en büyük 20 şirketin çoğunun ABD’li ve Çinli teknoloji şirketleri olacağını söyledi.Breyer Capital’in kurucusu ve CEO’su olan, aynı zamanda Facebook’un ilk yatırımcıları arasında yer alan Breyer, ABD ile Çin arasında özellikle de yapay zeka ve teknoloji cephesinde önemli bir yarış olduğunu belirtti. Öyle ki Breyer düşüncesini; “sağlık hizmeti ve temiz enerji gibi alanlarda, iki ülke arasında dayanışma olması açık rekabet olmasından çok daha iyi olurdu” sözleriyle açıkladı.
Öte yandan Breyer ticaret savaşı yoğunlaşsa bile Amerikalı ve Çinli teknoloji şirketlerinin gelecekte de iyi yatırım fırsatları olacağını, çünkü teknoloji kazançlarının aslan payını alacaklarını dile getirdi. İddiasını da “Şu andan sonra 10 yıl içinde, pek çoğu 2 trilyon doları aşacak piyasa değeri en büyük 20 şirketin 18’inin ABD ve Çin merkezli teknoloji şirketleri olacağını düşünüyorum” diyerek anlattı.
Tabii, bu noktada akıllara iki ülkenin yapay zeka alanında sıkı bir şekilde mücadele ettikleri gerçeği geldi. Sonuçta, Silikon Vadisi yatırımcıları Çin’in ABD’yi geçmesinden korkuyor başlıklı haberler gündemi epey meşgul etmişti ve yaşananlar da bu öngörüyü açıkça destekliyordu.
Bu noktada Breyer, geçtiğimiz aylarda 600 milyon dolar yatırım alan SenseTime da dahil olmak üzere Çinli girişimlerin yüz yanıma ve görsel hesaplama gibi alanlarda Amerikan rakiplerine liderlik ettiğini aktardı. Çin’de her yıl 8 milyon kişinin mezun olduğunu, bunların 5 milyonunun bilim ve teknoloji alanlarında uzmanlaştığını söyleyen Breyer, ABD’li şirketlerin yine de avantajlı olduğunu bildirdi.
ABD’nin daha iyi verilere sahip olması, verileri nasıl analiz edeceklerini bilmeleri bu avantajlardan bazılarıydı. Ayrıca geniş çaplı düşünüldüğünde ABD’li şirketler, kanser gibi hastaların iyileştirilmesinde Çin’e kıyasla gayet öndeydi. Nihayetinde Breyer, yatırımcıların hem Çin hem de Amerika teknoloji şirketlerine yoğunlaşması gerektiğini, uzun vadede dünyanın en başarılı şirketlerinin onların arasından çıkacağını vurguladı.
Ücretsiz VİOP deneme hesabı açın ve 100.000 lira sanal para ile risk almadan nasıl yatırım yapacağınız öğrenin.