
Japonya, Çin ve Asya’nın geri kalanındaki en büyük ticaret ortaklarındaki zayıf talep etkisiyle, 2 yıldan uzun süredir ihracatta ilk aylık düşüşünü kaydetti. Japonya Maliye Bakanlığı, ihracat Temmuz ayında Şubat 2021′den bu yana ilk kez bir yıl öncesine göre yüzde 0,3 düştü.

kolayca yatırım yapın
Asya’ya yapılan ihracat neredeyse yüzde 37 azalırken, Çin’e yapılan ihracat art arda sekiz aylık düşüşle yüzde 13,4 daraldı. Ekonomi uzmanı Sayuri Shirai, Çin ihracatındaki zayıflığın, ABD ve Avrupa’ya yapılan ihracat ile dengelendiğini belirterek, ABD ve Avrupa ekonomileriyle ilgili birçok belirsizlik olduğuna dikkat çekti.
Japonya’nın iç talebi, Temmuz ayında yüzde 13,5 oranında düşen ithalatın altını çizerek anlamlı bir gelişme göstermedi. Hem ihracat hem de ithalat rakamları beklentiyi hafif aştı ancak 78,7 milyar yen ticaret açığı tahminlerin çok altında kaldı.
İthalattaki artış , ikinci çeyrekte Japonya’da geçici olarak yüzde 6′lık bir büyüme sağladı, ancak ekonomistler küresel talebin yılın ikinci yarısında zayıflamasını bekliyor. Shirai, Japonya’nın Çin’e ihracatının toplamın yüzde 20′sini ve Asya’nın yüzde 50′sini oluşturduğunu ve bu yüzden Çin’de neler olup bittiğini izlemeleri gerektiğini ifade etti.
Bu süreçte Japonya Merkez Bankası’nın ekonomiyi yeniden canlandırmayı amaçlayan aşırı gevşek para politikasını sürdüreceğinin sinyalini veriyor.
Japon hükümeti tarafından yayınlanan son veriler, sermaye harcamalarının önde gelen göstergesi olarak görülen çekirdek makine siparişlerinin Temmuz ayında bir önceki yıla göre yüzde 5,8 düştüğünü ortaya koydu.