Japonya Başbakanı Fumio Kishida’nın yeni nesil nükleer santrallerin geliştirilmesini ve faaliyet içinde olmayan reaktörlerin tekrar elektrik üretimine başlamasını istediği duyuruldu. Nikkei Asia gazetesinin haberine göre Başbakan Kishida, nükleer santrallerin geliştirilmesi için çağrı yapacak.
Japonya’da 2011’de yaşanan Fukushima Daiichi nükleer santralinde yaşanan felaketten sonra bu adımın büyük bir değişiklik yaratacağı vurgulandı.
Bu hareketin küresel enerji krizinin ortasında Japonya’nın enerji ithalatına olan bağımlılığını ve elektrik şebekesi üzerindeki baskıları azaltacağı belirtildi. Yönetimin, 2023 yazından itibaren 17 nükleer santralini yeniden başlatarak orta ve uzun vadede elektrik enerjisi sağlamayı hedeflediği aktarıldı.
Japonya Şimdiye Kadar Yeni Nükleer Santralleri Kurmaktan Kaçındı
Başbakan Kishida’nın 2050 yılına kadar sıfır karbon emisyonuna ulaşmayı amaçladığı ifade edildi. Ayrıca Japonya’nın elektrik kıtlığı gibi karşı karşıya kaldığı yapısal sorunları da ele alacağı söylenildi.
2030’dan itibaren hedefin nükleer santrallerin inşası olacağı ve Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanlığı’nın bu konuda taslak hazırladığı açıklandı. Japonya şimdiye kadar yeni nükleer santrallerini kurmaktan ve mevcut tesisleri geliştirmekten kaçındığı da belirtildi.
Hedef: 17 Nükleer Santral
Hükümetin elektrik kuruluşlarının nükleer enerji üretimi beklentilerini daha kolay anlamalarını sağlayacak önemleri inceleyeceği aktarıldı. Nükleer atıklarla ilgili sorunları çözmek için nasıl adımlar atılması gerektiğinin tartışacağı ifade edildi.
Kishida, geçtiğimiz Temmuz’da kış aylarında enerji talebini karşılamaya yardımcı olmaları için aktif nükleer reaktörlerin sayısını dokuza çıkaracaklarını söyledi.
Japonya’ya dair bu açıklamaların öncesinde Temmuz ayının başlarında Güney Kore, ulusal enerji karışımında nükleer enerji payını 2030 yılına kadar artırmayı planladıklarını belirtti.
Paris merkezli Uluslararası Enerji Ajansının (IEA) icara Direktörü Fatih Birol, konuyla ilgili yorumda bulunmuştu. Yaşanan küresel enerji krizi, artan fosil yakıt fiyatları ve enerji güvenliği sorunları gibi durumların nükleer enerjinin geri dönüşü için bir fırsat olduğunu dile getirmişti.
Nükleer enerjiye geçişte hükümetlerin gelecek yıllarda santrallerin güvenli ve sürdürülebilir çalışmasını sağlamak için sağlam politikalar oluşturması gerektiğini söylemişti.