Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Japonya’daki siyasi çalkantı faiz rotasını değiştirecek

Japonya Başbakanı Shigeru Ishiba’nın istifası, Japonya Merkez Bankası’nı faiz artırımını yavaşlatmak zorunda bırakabilir. İşte detaylar:
Japonya’daki siyasi çalkantı faiz rotasını değiştirecek
HABER GİRİŞ

Japonya Başbakanı Shigeru Ishiba, Pazar günü sürpriz bir hamleyle istifa edeceğini açıkladı. Piyasalar, istifa haberiyle yankılanırken siyasi endişeler para politikası cephesinde öne çıktı. Uzmanlar, gelecek ay yeni bir Japonya başbakanının atanmasının, merkez bankasına bir sonraki faiz artırımını yavaşlatması için daha fazla neden verebileceği konusunda görüş bildirdi.

Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) temel endişesi iç enflasyon ve ABD tarifelerinin ekonomik etkisi olmaya devam ederken bir sonraki liderin kim olacağı veya politikalarının ne olacağı konusundaki belirsizlik, para politikası düzenlemeleri konusundaki müzakerelere yeni riskler ekledi.

Japon tahvil faizleri, hükümet teşviki ve parasal genişlemenin savunucusu Sanae Takaichi’nin Ekim ayında Liberal Demokrat Parti’nin liderlik yarışına katılacağı ve bunun onu bir sonraki başbakan yapabileceği yönündeki haberler üzerine bugün düştü.

Evercore ISI analistleri bir araştırma notunda, “Japonya Başbakanı Ishiba’nın istifası ve iktidardaki LDP’de yaşanan liderlik yarışı, Japonya Merkez Bankası’nı Ekim ayında faiz oranlarını artırmaktan caydıracaktır” ifadeleriyle değerlendirmede bulundu.

Bir sonraki faiz artırımı çağrılarını geçici olarak Ocak ayına erteledi.

Para piyasaları, BOJ’un Ekim ayı sonuna kadar faiz artırımı yapma olasılığının yaklaşık yüzde 20 olduğunu gösterirken oran önceki haftanın yüzde 46’sında sert geriledi.

Son gelişmelere göre yeni bir yönetim Ekim ortasına kadar kurulamayabilir ve bu durum, BOJ’un 29-30 Ekim tarihlerindeki politika toplantısı öncesinde tedirgin edici bir siyasi boşluk yaratabilir.

BoJ’un düşüncesine aşina kaynaklardan edinilen bilgilere göre daha geniş siyasi belirsizlik, BOJ’un faiz oranlarını kademeli olarak artırma planını rayından çıkarmasa da bir sonraki artışın zamanlamasını etkileyebilir.

Kaynaklardan biri, “BOJ’un türbülans ortasında faiz artırmasına gerek yok. Acelesi yok ve zamanlama konusunda serbest, yeter ki gelecek yılın başlarında bir faiz artışı daha yapabilsin.” dedi.

Yasal uyarı: Bu haber sadece bilgilendirme amaçlıdır. Paratic.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Bu haberde yer alan görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihinize uygun olmayabilir. Bu nedenle yalnızca burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Manşet Haberleri

Hizmetlerimizi geliştirmek ve yasal mevzuata uygun şekilde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve iptal için Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2025/2Ç Kar/Zarar 32.49% / 67.51%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın