
Japonya’da açıklanan verilere göre imalat satın alma yöneticileri endeksi (PMI), Temmuz’da hafif geriledi. Haziran’da 52,2 olan imalat PMI, Temmuz’da 52,1 değerine gerilese de 50 eşik değerin üzerinde kalmayı sürdürdü.
Raporda, Japon üreticilerin iyileşmede yavaşlama sinyali verdiği, hem üretim hem yeni siparişlerin azaldığı kaydedildi. Üretimde son beş aydır, yeni siparişlerde ise on aydır ilk kez daralma gerçekleşti.
İmalat PMI’ın Eylül ayından bu yana en zayıf seviyede olmasına rağmen sektörün gücünü koruduğu bildirildi. Firmalar artan enflasyonist baskılar ve hammadde yetersizliğinin faaliyetlerini olumsuz etkilediğini aktardı.
Bunların yanında yeni ihracat satışlarının beş aydır devam eden ardışık düşüş serisini sürdürdüğü belirtildi. Zayıf talebin dış satışları önemli ölçüde azalttığı, girdi maliyetlerinin yılın ikinci yarısında daha da arttığı ve altıncı en hızlı artış oranını kaydettiği açıklandı.
İmalat Sektöründe Aşağı Yönlü Riskler Arttı
S&P Global Market Intelligence ekonomisti Usamah Bhatti, yeni sipariş gelirlerinin düştüğünü, altta yatan endekslerin endişe verici eğilim göstererek imalat sektörü için aşağı yönlü riskleri oluşturduğunu söyledi. Yeni siparişlerin on ay içinde ilk kez düştüğünü belirtti.
Daha zayıf talep koşullarının düşüşe katkıda bulunduğunu, önümüzdeki aylarda üretimin zayıflamasının beklendiğini dile getirdi. Firmaların sık sık artan fiyatlar, teslimatların gecikmesi, daha fazla satın alma faaliyeti, gecikmeler sırasında yaşanan lojistik sorunu gibi meselelerden yakındığını bildirdi.
Haziran ayına kıyasla iyimserliğin azaldığını, endüstriyel üretimin bu yılın başından bu yana sadece yüzde 0,2 oranında arttığını ve pandemi öncesine dönmesinin pek olası olmadığını sözlerine ekledi.