Japonya Maliye Bakanı Satsuki Katayama, yenin zayıflamasına ilişkin şimdiye kadarki en güçlü müdahale uyarısını yaptı. Katayama, Japonya Merkez Bankası (BOJ) Başkanı Kazuo Ueda’nın geçen haftaki açıklamaları sonrası görülen kur hareketlerinin “temel göstergelerle uyuşmadığını” söyledi ve bunun spekülatif işlemlere işaret ettiğini vurguladı.
Açıklamaların ardından yen dolar karşısında (USD/JPY) 156 seviyesine toparlandı. Ancak hâlâ geçen hafta görülen 11 ayın en zayıf düzeylerine yakın.
Tokyo, Eylül’de ABD ile varılan mutabakata atıf yaparak, aşırı oynaklık durumunda piyasaya müdahale edebileceğini yineledi. Japonya son olarak Temmuz 2024’te, USD/JPY 161,96 ile 38 yılın zirvesini gördüğünde piyasaya girmişti.
Piyasa cephesinde ANZ’den Hiroyuki Machida, USD/JPY’nin 158’in üzerine kalıcı çıkması halinde müdahalenin kaçınılmaz olabileceğini belirtti. Zayıf yenin ithalat fiyatlarını ve enflasyonu yukarı çekerek hanehalkı yaşam maliyetlerini artırması, politika yapıcılar üzerindeki baskıyı büyütüyor.
Öte yandan BOJ’un faizi yüzde 0,75’e yükseltmesi faiz farkını daraltsa da piyasalar bankanın aceleci olmadığı mesajını fiyatladı. Analistler, yenin kalıcı toparlanması için daha sıkı para politikası sinyallerinin güçlenmesi gerektiğini söylüyor.
kolayca yatırım yapın